Sunday, January 6, 2013

Σάρωσε τα βρετανικά βραβεία η Χίλαρι Μαντέλ... Μετά το Booker πήρε και το βραβείο Costa για το μυθιστόρημά της «Bring up the Bodies»


Στη βρετανή συγγραφέα Χίλαρι Μαντέλ, η οποία κέρδισε πρόσφατα για δεύτερη φορά το βραβείο Booker, απονεμήθηκε και το βρετανικό λογοτεχνικό βραβείο Costa Book Award για το μυθιστόρημά της Bring up the Bodies. Η Μαντέλ είναι η πρώτη συγγραφέας που κερδίζει την ίδια χρονιά και το Booker και το Costa. To Bring up the Bodies είναι ένα ιστορικό μυθιστόρημα που διαδραματίζεται στην εποχή των Τυδώρ και αποτελεί συνέχεια του προηγούμενου μυθιστορήματός της Γουλφ Χολ(Πάπυρος, 2010). Πρόκειται να εκδοθεί στα ελληνικά από τις εκδόσεις Πάπυρος μέσα στο 2013.

Tα Costa Book Awards συνοδεύονται από χρηματικό έπαθλο 5.000 στερλινών και απονέμονται σε πέντε κατηγορίες: μυθιστόρημα, πρωτοεμφανιζόμενου μυθιστοριογράφου, βιογραφία, ποίηση και παιδικό βιβλίο. Οι άλλοι νικητές του βραβείου είναι:

Η σκοτσέζα ποιήτρια Kathleen Jamie για τη συλλογή The Overhaul. Η πρωτοεμφανιζόμενη Francesca Segal για το μυθιστόρημά της The Innocents, που διαδραματίζεται σε μια εβραϊκή κοινότητα στο βορειοδυτικό Λονδίνο και εμπνέεται από ταΧρόνια της αθωότητας της Edith Wharton. Το Dotter of Her Father's Eyes της Mary Talbot, μια βιογραφία της κόρης του σπουδαίου ιρλανδού συγγραφέα Τζέιμς Τζόις, Λουτσία, με τη μορφή graphic book, κέρδισε το βραβείο βιογραφίας. Η δυσλεξική συγγραφέας και εικονογράφος Sally Gardner κέρδισε το βραβείο παιδικού βιβλίου με το πέμπτο μυθιστόρημά της με τίτλο Maggot Moon.

Οι πέντε νικητές βρίσκονται στη βραχεία λίστα για το μεγάλο έπαθλο των 25.000 στερλινών του 2012 Costa Book of the Year που θα απονεμηθεί στις 29 Ιανουαρίου στο Λονδίνο.

Τα Costa Book Awards, τα οποία ως το 2006 ήταν γνωστά ως Whitbread Book Awards, καθιερώθηκαν το 1971 και επιβραβεύουν «εξέχοντα και απολαυστικά βιβλία» γραμμένα από Άγγλους και Ιρλανδούς συγγραφείς.

No comments: