Saturday, November 3, 2012

Ο Ικαρος αφηγείται την ιστορία και το μέλλον του στον Ιανό. Εκδήλωση-γιορτή για τον εκδοτικό οίκο τη Δευτέρα 5 Νοεμβρίου


Η εκδότρια του Ικαρου, Κατερίνα Καρύδη
Οι εκδόσεις Ικαρος παρουσιάζουν την ιστορία τους, το παρόν και το μέλλον τους σε μια εκδήλωση-γιορτή που θα γίνει τη  Δευτέρα 5 Νοεμβρίου, στις 20:00, στο βιβλιοπωλείο ΙΑΝΟS  (Σταδίου 24). Στην εκδήλωση θα μιλήσει η εκδότρια Κατερίνα Καρύδη, η νεότερη γενιά των εκδοτών του ιστορικού Ικαρου, Νίκος Αργύρης και Μαριλένα Πανουργιά, ενώ το παρόν θα δώσουν συνάδελφοι εκδότες και πολλοί συνεργάτες του Ικαρου, όπως συγγραφείς, επιμελητές, διορθωτές και άλλοι.
Ο Ικαρος που δημιουργήθηκε το 1943 από μια μικρή ομάδα παθιασμένων με το βιβλίο ανθρώπων, του Νίκου Καρύδη, του Αλέκου Πατσιφά και του Μάριου Πλωρίτη, συγκέντρωσε στις τάξεις του το ανανεωτικό έργο μεγάλων δημιουργών της ποιητικής γενιάς του ΄30 και είχε τη χαρά δύο συγγραφείς του να τιμηθούν με το Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας (Σεφέρης, Ελύτης). Εκτοτε, με μια συνετή και συνεπή πορεία στον εκδοτικό χώρο κατάφερε να έχει πάντα ένα συνδυασμό υψηλής ποιότητας έργων και μεγάλης αναγνώρισης από το αναγνωστικό κοινό. 

Η εκδήλωση αυτή είναι η πρώτη μιας σειράς εκδηλώσεων που εγκαινιάζουν τα  βιβλιοπωλεία ΙΑΝΟS  με τίτλο «Οι εκδότες και η ιστορία τους, το παρόν, το μέλλον τους», με την επιμέλεια του δημοσιογράφου Γιάννη Μπασκόζου. Πρόκειται για εκδηλώσεις ανοικτές στο κοινό, ενώ κατά τη διάρκεια της χρονιάς θα παρουσιαστούν και πολλοί άλλοι εκδότες και η ιστορία τους. Στόχος να διερευνηθεί η προσφορά των εκδοτών στο σύγχρονο πολιτισμό και να συζητηθούν οι προϋποθέσεις μιας νέας πορείας μέσα στη δύσκολη συγκυρία. Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιούνται την πρώτη Δευτέρα κάθε μήνα και η φιλοδοξία των οργανωτών είναι να κρατήσουν τόσο καιρό ώστε να δοθεί η δυνατότητα να παρουσιαστούν οι περισσότεροι των εκδοτικών οίκων στη χώρα μας.

Οι επόμενες εκδηλώσεις είναι για τους εκδοτικούς οίκους Αγρα (3/12) και Καστανιώτης (17/12. 

No comments: