Wednesday, July 21, 2010

«Εφυγε» ο «Ελληνας» ποιητής της Αργεντινής


Λίγες μέρες πριν την έκδοση βιβλίου του στην Ελλάδα «έφυγε» (5/7) ο σπουδαίος Αργεντίνος ποιητής Οράσιο Καστίγιο. «Για να απαγγελθεί στη βάρκα του Χάροντα/ Το τοπίο είναι πιο όμορφο από ό,τι είχαμε φανταστεί:/ αυτά τα τείχη που πέφτουν κατακόρυφα πάνω μας,/ εκείνος ο μαύρος ήλιος που βασιλεύει πάνω από τη λίμνη,/ πέρα, στα δεξιά της βάρκας, ένα ουράνιο τόξο που διαθλάται στην ομίχλη./ Ομως, αυτό το μεταλλικό νόμισμα ανάμεσα στα δόντια,/ αυτός ο οβολός που οφείλουμε να δαγκώνουμε ως το τέρμα/ του ταξιδιού,/ φράζει το στόμα που θέλει να τραγουδήσει./ Να τραγουδήσει γι' αυτές τις θλιμμένες ψυχές που κάθονται στον πάγκο,/ καθώς ο ναύκληρος σημαίνει με το μαστίγιο το τέμπο,/ καθώς παραγγέλλει να κωπηλατούν δίχως αναπαμό,/ κάθε φορά πιο γερά, κάθε φορά πιο γρήγορα, πιο πέρα από το/ φως». Δυστυχώς, ο ποιητής δεν πρόλαβε να χαρεί την έκδοση ποιημάτων του στην Ελλάδα, που την αγαπούσε και σαν δική του πατρίδα.

Γεννημένος (1934) στην Ενσενάδα, πάνω στον ποταμό Ρίο ντε Λα Πλάτα, ο Οράσιο Καστίγιο ζούσε τα τελευταία χρόνια στη Λα Πλάτα, γενέτειρα των γονιών του, οι οποίοι λόγω του κραχ του 1929 εγκαταστάθηκαν στην Ενσενάδα. Στη διπλανή πόλη, Μπερίσο, όπου είχε ιδρυθεί το 1910 η πρώτη Ελληνική Κοινότητα Μεταναστών, ο Οράσιο συνδέθηκε με την κοινότητα. Φοίτησε Νομικά στο Πανεπιστήμιο της Λα Πλάτα και εργάστηκε στην Περιφέρεια του Μπουένος Αϊρες, αλλά και ως δημοσιογράφος.

Ο Οράσιο Καστίγιο μετέφρασε Ελληνες ποιητές (Ελύτη, Σεφέρη, Ρίτσο, Βρεττάκο, Βαρβιτσιώτη, Σαχτούρη, Σπύρο Βέργο, αλλά και Καβάφη και επιγράμματα του αρχαίου ποιητή Καλλίμαχου). Το μεταφραστικό του έργο επικεντρώνεται στην Ελλάδα και στην ελληνική ποίηση, διαδίδοντάς τη στην Αργεντινή, καθώς θεωρούσε τον εαυτό του «Ελληνα».

Εχει δώσει διαλέξεις και σεμινάρια για την ελληνική ποίηση στο Ελληνικό Ινστιτούτο του Μπουένος Αϊρες και στο Πανεπιστήμιο Nordeste. Συμμετείχε στο 1ο Σεμινάριο για τη Διδακτική της Ελληνικής Γλώσσας και του Ελληνικού Πολιτισμού (Μπουένος Αϊρες, 1989) και στην Πρώτη Διεθνή Συνάντηση Συγγραφέων Ελληνικής Καταγωγής και Μεταφραστών Σύγχρονης Ελληνικής Γλώσσας (Δελφοί, 1992). Ηταν Τακτικό Μέλος της Αργεντινής Ακαδημίας Γραμμάτων (1991), αντεπιστέλλον μέλος της Ισπανικής Ακαδημίας, επίτιμο μέλος του Ελληνικού Ινστιτούτου στο Μπουένος Αϊρες και μέλος της Ενωσης Φίλων Νίκου Καζαντζάκη.

No comments: