Thursday, March 19, 2009

Υπάρχουν κι αυτοί οι λογοτέχνες!

  • Στο δρόμο του συνεπούς αγώνα
  • Ανακοίνωση της Αγωνιστικής Πανδημοκρατικής Ενότητας Λογοτεχνών - Συνεργαζομένων
  • Ενόψει της Γενικής Συνέλευσης της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών (23/3) η Αγωνιστική Πανδημοκρατική Ενότητα Λογοτεχνών -Συνεργαζομένων (ΑΠΕΛ-Σ), στις 13/3 σε σύσκεψή της εξέτασε τα προβλήματα των λογοτεχνών και καθόρισε τη στάση και τη δράση της, εγκρίνοντας την εισήγηση που έκανε, από μέρους της παράταξης, ο εκλεγμένος εκπρόσωπός της στο ΔΣ της ΕΕΛ, Γιώργης Μωραΐτης. Σε σχετική ανακοίνωση της ΑΠΕΛ-Σ, μεταξύ άλλων, επισημαίνονται τα εξής:
  • Η ΑΠΕΛ-Σ, στο δρόμο της συνέπειας και του αγώνα, παραμένει το πιο γερό στήριγμα της ΕΕΛ. Ως παράταξη πλειοψηφούσα για χρόνια στήριξε το ΔΣ και επιτροπές. Κράτησε την ΕΕΛ ενωμένη, ανέβασε το κύρος της. Υστερα προέκυψαν νοσηρά φαινόμενα που οδήγησαν σε κρίση. Από την πλευρά μας έχουμε χρέος να παλέψουμε ώστε αυτά να μείνουν παρελθόν. Αλλος δρόμος δεν υπάρχει.
  • Ο ρόλος της ΑΠΕΛ-Σ είναι δύσκολος, αλλά σοβαρός και αναντικατάστατος. Και μέσα στο ΔΣ και τις επιτροπές και εκτός, αν δεν εκλεγούμε, σε συνθήκες μάλιστα κατάργησης των παρατάξεων που επέβαλε το νέο καταστατικό. Η ΑΠΕΛ-Σ δε διαλύεται. Εξακολουθεί να μην αναγνωρίζει το άρθρο που επέβαλε το πλειοψηφικό, καταργώντας την αναλογική. Κύριο πρόβλημα για την παράταξη σήμερα είναι: Η ανασύνταξή της. Η ανάδειξη οργάνου. Η αξιοποίηση των δυνάμεών της. Ο προγραμματισμός της δουλειάς: Α) 3μελές γραφείο καθοδήγησης και οργάνωσης της δράσης της ΑΠΕΛ-Σ, που θα συνεδριάζει τακτικά, θα ενημερώνει τα μέλη της και θα συγκαλεί συσκέψεις. Β) Επάνοδος παλιών μελών της, ένταξη νέων, μελών ή υποψήφιων μελών στην ΕΕΛ. Γ) Στη ΓΣ της ΕΕΛ να δώσουμε όλοι το «παρών», να πούμε τις απόψεις και προτάσεις μας για να πάει το σωματείο μπροστά. Να αποφευχθούν οξύτητες, διαπληκτισμοί, αναφορές προσωπικών θεμάτων.
  • Κέντρο της προσοχής να είναι τα προβλήματα των λογοτεχνών. Η κοινή, με άλλα σωματεία, διεκδίκηση των κύριων αιτημάτων: Μέριμνα για το βιβλίο (προβολή, έκδοση, διακίνηση). Επιχορήγηση των σωματείων από το κράτος. Επαναφορά των τιμητικών συντάξεων. Η ΕΕΛ να επεξεργαστεί συγκεκριμένο πρόγραμμα και να παλέψει, με παραστάσεις, διαβήματα, μέχρι και πορείες στη Βουλή, στο ΥΠΠΟ, κ.α. Η ΑΠΕΛ-Σ μπορεί να συμβάλει αποφασιστικά σε μια τέτοια προσπάθεια. Και στην κοινή δράση των λογοτεχνικών σωματείων. Και για τη συμμετοχή της ΕΕΛ στο πολιτιστικό κίνημα, σε συνεργασία με τους φορείς του. Η ΕΕΛ πρέπει να μετέχει στους γενικότερους αγώνες των εργαζομένων και στο μαζικό κίνημα. Στην πάλη των εργαζομένων για ειρήνη, Παιδεία, Υγεία, δημοκρατικά δικαιώματα, κλπ. Εκλέχθηκε τετραμελές γραφείο (αλφαβητικά): Μωραΐτης Γιώργης, Παπαοικονόμου Γιάννης (γραμματέας), Πούλος Αλέκος, Σιδέρη Μαρία.
  • [ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ, Παρασκευή 20 Μάρτη 2009]

No comments: