Wednesday, March 18, 2009

Ηλεκτρονικό το μέλλον του βιβλίου

Ανοιχτή η αγορά για τα ηλεκτρονικά βιβλία, που κατακτούν σιγά σιγά το κοινό.
  • Με τη χτεσινοβραδινή ολοκλήρωση των εργασιών της Έκθεσης Βιβλίου στη Λειψία, της Γερμανίας, στην οποία περιηγήθηκαν περί τους 100.000 επισκέπτες - δυνητικοί αναγνώστες, τέθηκε για μία ακόμη φορά το γνωστό ερώτημα: «πόσο καιρό θ' αντέξει ακόμη το παραδοσιακό έντυπο στην επίθεση που δέχεται από το - ευρισκόμενο στα σπάργανα - ηλεκτρονικό βιβλίο;».
  • Στο ερώτημα επιχείρησε να απαντήσει δημοσίευμα της ιστοσελίδας της Ντόιτσε Βέλε ("ΝΒ"), ξεκινώντας από το φθέγμα: το βιβλίο του μέλλοντος δε θα είναι από χαρτί. Ασφαλώς και θα είναι ηλεκτρονικό, απλό και εύχρηστο. Βέβαια, όποιος θέλει να διαβάσει θα πρέπει να διαθέτει και μια μικρή συσκευή, με λίγα μόνον κουμπιά, ώστε να μπορεί να αλλάζει σελίδες, να μεγαλώνει ή να μικραίνει τη γραμματοσειρά. Μάλιστα, η εν λόγω συσκευή δε ζυγίζει παρά μόνον όσο μια πλάκα σοκολάτα.

Οι νέες συσκευές ανάγνωσης

  • Μια τέτοια συσκευή παρουσίασε ο ιαπωνικός κολοσσός Sony, στο πλαίσιο της έκθεσης βιβλίου στη Λειψία, την οποία και ονόμασε Reader, δηλαδή «Αναγνώστης». Πάντως, όπως επισήμανε ο συντάκτης του ειδικού περιοδικού για Η/Υ, Άχιμ Μπάρτσοκ, δεν δα και τόσο νέο είναι το συγκεκριμένο προϊόν, που εμφάνισαν οι Ιάπωνες κατασκευαστές του.
  • «Στη Γερμανία», πρόσθεσε, «υπήρχαν ήδη, πριν από την έκθεση της Λειψίας, ηλεκτρονικά βιβλία και συσκευές για ανάγνωση πριν η Sony παρουσιάσει το Sony Reader. Έλειπαν, όμως, μέχρι σήμερα, τα μπεστ σέλερ. Επρόκειτο μάλλον για ειδικές εκδόσεις. Επιστημονικής φαντασίας, επιστημονικά. Αλλά μεγάλα μπεστ σέλερ από γερμανικούς εκδοτικούς οίκους έλειπαν».
  • Βέβαια, η τεχνολογία, από τις πρώτες ηλεκτρονικές συσκευές ανάγνωσης, που εμφανίστηκαν πριν από δέκα χρόνια, μέχρι σήμερα, έχει κάνει μεγάλα βήματα. «Η διάρκεια των ηλεκτρονικών βιβλίων εξαρτάται από τις αλλαγές των σελίδων. Στη Sony χωράνε μέχρι 7.000 σελίδες. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί κάποιος να διαβάσει 6 έως και 7 μυθιστορήματα άνετα, χωρίς να φορτίσει τη συσκευή ανάγνωσης», πρόσθεσε ο κ. Μπάρτσοκ.

Προσαρμόζονται οι εκδότες

  • Όπως είπε ο δημοσιογράφος και ειδικός στους Η/Υ, ο αποθηκευτής μνήμης αρκεί - γενικά - για τουλάχιστον 150 βιβλία. Όποιος χρειάζεται περισσότερη μνήμη μπορεί να αγοράσει ένα συμπληρωματικό αποθηκευτή μνήμης και αποκτά χώρο για επιπλέον 10.000 βιβλία. Ήδη, η Ένωση Γερμανών Εκδοτών άρχισε να προσαρμόζεται. Συγκεκριμένα, ξεκίνησε κατά τη διάρκεια της έκθεσης να πουλάει τα ηλεκτρονικά της βιβλία στην ηλεκτρονική της πλατφόρμα Libreka.
  • Χιλιάδες βιβλία παρουσιάζονται σ' αυτήν τη μορφή και απευθύνονται καταρχάς στους «βιβλιοφάγους», σε κείνους που διαβάζουν πολύ, όπως για παράδειγμα ο επισκέπτης της έκθεσης Μίχαελ Βέτσελ, οποίος είπε: «Όταν πάω διακοπές παίρνω συνήθως ένα βιβλίο για κάθε μέρα. Είναι περίπου 14 και η γυναίκα μου λέει πως χρειάζεται και εκείνη μερικά, κι έτσι είναι γεμάτη ήδη η μισή βαλίτσα. Σίγουρα στο μέλλον πιστεύω θα στραφώ στην ηλεκτρονική συσκευή ανάγνωσης».
  • Πάντως, σε ό,τι αφορά στο αρχικό ερώτημα, η πλειοψηφία των επιστημόνων, που ασχολούνται με το βιβλίο, όπως ο Τόμας Κέντερλινγκ από το Πανεπιστήμιο της Λειψίας, πιστεύουν πως θα αργήσει ακόμα η ημέρα, κατά την οποία οι αναγνώστες θα προτιμήσουν το ηλεκτρονικό βιβλίο. «Δεν εγκαταλείπει κάποιος εύκολα» - όπως είπε - «τις συνήθειες του. Το ηλεκτρονικό βιβλίο, όμως, στο απώτερο μέλλον θα είναι πραγματικότητα και θα γίνει μια νέα συνήθεια»[www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ].

No comments: