Thursday, October 30, 2008

Συγγραφείς - Google: σημειώσατε 1

Η «μεγαλύτερη συμφωνία στην ιστορία των αμερικανικών εκδόσεων», όπως την αποκάλεσε χθες ο πρόεδρος του Σωματείου Συγγραφέων, Πολ Αϊκεν, αφορά το... Διαδίκτυο. Είναι λογικό, αφού στις μέρες μας η αγωνία των συγγραφέων διεθνώς αφορά την υπεράσπιση των πνευματικών τους δικαιωμάτων από το ελεύθερο «downloading» των βιβλίων τους.

Το περίπτερο της Google στη Διεθνή Εκθεση Βιβλίου της Φρανκφούρτης. Η συμφωνία της με την αμερικανική εκδοτική βιομηχανία βασίζεται στα πρότυπα του iTunes της Apple
Κι απ' ό,τι φαίνεται, η συμφωνία 125 εκατομμυρίων δολαρίων, στην οποία κατέληξε το μεγαθήριο του Ιντερνετ Google με την αμερικανική εκδοτική βιομηχανία, που το είχε στείλει στα δικαστήρια, είναι μια λύση που μπορεί να «εξαχθεί» και σε άλλες χώρες. Χρειάστηκαν, πάντως, δύο ολόκληρα χρόνια σκληρών διαπραγματεύσεων. «Η ιστορική αυτή συμφωνία είναι επωφελής για όλους», δήλωσε ο Ρίτσαρντ Σαρνόφ, πρόεδρος της Ενωσης Εκδοτών. Ενώ ο πρόεδρος της Ενωσης Συγγραφέων, Ρόι Μπλουντ, είπε τη μεγαλύτερη αλήθεια: «Είναι σκληρή δουλειά να γράψεις ένα βιβλίο και ακόμα σκληρότερη να καταφέρεις να πληρωθείς γι' αυτό».

Οι χρήστες του Google θα μπορούν σύντομα να διαλέγουν ανάμεσα από εκατομμύρια τίτλους βιβλίων (ακόμα και εξαντλημένων) και να αγοράζουν εκείνους της αρεσκείας τους πληρώνοντας ένα ποσό. Αν και δεν έχει γίνει ακόμα καθαρό ποιο θα είναι το κόστος για το «κατέβασμα» ενός βιβλίου, η εταιρεία πνευματικών δικαιωμάτων Books Right θα συλλέγει τα έσοδα από την Google και θα τα διανέμει στους συγγραφείς. Η συμφωνία είναι ένας καθρέφτης εκείνης που οδήγησε το 2003 στη γέννηση του iTunes της Apple και έφερε επανάσταση στη μουσική βιομηχανία.

Αφού πρώτα επικυρωθεί από το δικαστήριο, θα τεθεί σε εφαρμογή με πρώτους τυχερούς πανεπιστήμια και οργανισμούς, που θα πληρώνουν τεράστιες συνδρομές επ' ωφελεία φοιτητών και μελών τους. Ο απλός, όμως, αναγνώστης γρήγορα θα πάρει θέση μπροστά στη οθόνη του λάπτοπ του έχοντας στη διάθεσή του 7 εκατομμύρια τίτλους, που έχουν ήδη σαρωθεί ψηφιακά στη βάση δεδομένων της Google. Ετσι, άλλωστε ξεκίνησε και η νομική διαμάχη των Αμερικανών εκδοτών και συγγραφέων με την εταιρεία, όταν αυτή πριν από τέσσερα χρόνια άρχισε να σκανάρει όχι βιβλία των οποίων το κοπιράιτ είχε λήξει, όπως έκανε σε άλλες χώρες, αλλά βιβλία εξαντλημένα, εκτός εμπορίου, εξοργίζοντας συγγραφείς και εκδότες. Γι' αυτό και τώρα που τα «βρήκαν» η Google θα τους πληρώσει αποζημίωση (60 δολάρια ανά βιβλίο, συνολικά 90 εκατ. δολάρια).
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 30/10/2008

No comments: