Thursday, October 23, 2008

Στη Βαρσοβία ο συγγραφέας Β. Βασιλικός

H ελληνική πρεσβεία στη Βαρσοβία, σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο Βαρσοβίας και με τη συνδρομή του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ) οργάνωσε και συντόνισε την Παρασκευή συνάντηση/συζήτηση με το συγγραφέα Βασίλη Βασιλικό.

Σύντομο χαιρετισμό απηύθυναν ο Έλληνας πρέσβης στη Βαρσοβία Παντελής Καρκαμπάσης, καθώς και ο Διευθυντής του Γαλλικού Ινστιτούτου κ. Gilles Carasso, ενώ τη συζήτηση συντόνισε ο καθηγητής Πανεπιστημίου και γνώστης του έργου του Βασίλη Βασιλικού Jozef Kwaterko.

O συγγραφέας μίλησε για το έργο του, που περιλαμβάνει πάνω από εκατό τίτλους, με μεταφράσεις σε πάρα πολλές γλώσσες (το «Ζ» έχει μεταφραστεί και στην πολωνική), ενώ σχολίασε με τον Jozef Kwaterko αποσπάσματα από τα μυθιστορήματά του «Το φύλλο» και το «Τελευταίο Αντίο».

Ο κ. Βασιλικός απάντησε στις ερωτήσεις που του τέθηκαν από το ακροατήριο, το οποίο έδειξε να συγκινείται όταν ο συγγραφέας αναφέρθηκε στα παιδικά του χρόνια στη Θεσσαλονίκη και στους Εβραίους φίλους του, «πολλοί από τους οποίους μεταφέρθηκαν μαζικά με τρένα σε ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης στην Πολωνία, για να μην γυρίσουν ποτέ πίσω».

Ακολούθησε δεξίωση -στους χώρους του Γαλλικού Ινστιτούτου- με ελληνικές γεύσεις που παρέθεσε η ελληνική πρεσβεία στους πολλούς Πολωνούς, Γάλλους και Έλληνες προσκεκλημένους και στη συνέχεια προβλήθηκε η ταινία «Ζ» του Κώστα Γαβρά (για την πετυχημένη μεταφορά του βιβλίου του στον κινηματογράφο είχε αναφερθεί κατά τη συζήτηση που προηγήθηκε ο Β.Βασιλικός).

Στο πλαίσιο της παρουσίας του Βασίλη Βασιλικού στην Πολωνία, ο συγγραφέας παραχώρησε συνέντευξη στο δεύτερο πρόγραμμα του κρατικού ραδιοφώνου, όπου με αφορμή το «Ζ» μίλησε κυρίως για την περίοδο της δικτατορίας στην Ελλάδα, ενώ την ίδια ημέρα συνάντησε και συνομίλησε με τους Πολωνούς φοιτητές του Τμήματος Νέων Ελληνικών του Πανεπιστημίου της Βαρσοβίας. [ΑΠΕ - ΜΠΕ]

No comments: