Monday, December 24, 2007

Adam Bernard Mickiewicz

Image:Adam Mickiewicz.PNG

Πορτρέτο από τον Walenty Wańkowicz (1828)

Ο Adam Bernard Mickiewicz (γεννήθηκε στις 24 Δεκεμβρίου 1798 και πέθανε στις 26 Νοεμβρίου 1855) είναι ένας από τους διασημότερους Πολωνούς ποιητές και συγγραφείς, θεωρείται ο μέγιστος πολωνός ρομαντικός ποιητής του 19ου αιώνα, παράλληλα με τους Zygmunt Krasiński, Juliusz Słowacki (Three Bards) και Cyprian Kamil Norwid.

Γεννήθηκε στο Zaosie κοντά στο Navahrudak (πολωνικά: Nowogródek, λευκορωσικά: Навагрудак, λιθουανικά: Naugardukas, ρωσικά: Новогрудок) της Ρωσικής αυτοκρατορίας [Russian Empire] (παλιότερα Polish-Lithuanian Commonwealth, τώρα είναι Belarus). Ο πατέρας του, Mikołaj Mickiewicz, ανήκε στην πολωνο-λιθουανική αριστοκρατία της Κοινοπολιτείας. Ο ποιητής εκπαιδεύτηκε στο πανεπιστήμιο του Vilnius. Εκεί αναμείχθηκε με μια μυστική πολωνο-λιθουανική απελευθερωτική οργάνωση. Μετά από τις σπουδές του εργάστηκε ως δάσκαλος σε ένα περιφερειακό σχολείο στο Kaunas (1819-1823).

Το 1823 Mickiewicz συλλήφθηκε και ανακρίθηκε για τις πολιτικές δραστηριότητές του (μέλος στη Filomaci). Στη συνέχεια πήγε να ζήσει στην κεντρική Ρωσία. Είχε δημοσιεύσει ήδη δύο μικρούς τόμους της ποίησής του στο Vilnius, που έγινε δεκτή ευνοϊκά από το σλαβικό κοινό, και κατά την άφιξή του στην Αγία Πετρούπολη ήταν καλοδεχούμενος με μεγάλη συμπάθεια στους εκεί λογοτεχνικούς κύκλους, και για τους ευχάριστους τρόπους του και για το εξαιρετικό ταλέντο του. Το 1825 επισκέφτηκε την Κριμαία, όπου εμπνεύστηκε μια συλλογή των σονέτων (Sonety Krymskie - Τα σονέτα της Κριμαίας) με τον αξιοθαύμαστα κομψό ρυθμό και τον πλούσιο ασιατικό χρωματισμό τους. Τα ομορφότερα είναι Η θύελλα, Bakhchisaray, και Οτάφος της κοντέσας Potocka. Η Κριμαία ενέπνευσε κι έναν άλλο διάσημο σύγχρονο ποιητή, τον Alexander Pushkin, ο οποίος έγραψε εκεί το «The Fountain of Bakhchisarai» δύο χρόνια πριν από τον Mickiewicz.

Το 1828 δημοσίευσε το Konrad Wallenrod, ένα αφηγηματικό ποίημα που περιγράφει τις μάχες των Τευτόνων ιπποτών με τους Λιθουανούς.

Ο Adam Mickiewicz είναι γενικά γνωστός ως πολωνός ποιητής, και όλα τα σημαντικά έργα του έχουν γραφτεί στα πολωνικά. Αν και η υπηκοότητά του δεν είναι γενικά ξεκαθαρισμένη μεταξύ των μελετητών, είναι αντικείμενο μιας ατελείωτης δημοφιλούς διαμάχης. Θεωρείται συχνά από τους Λιθουανούς ότι είναι λιθουανικής καταγωγής, το όνομά του δίνεται στα λιθουανικά ως Adomas Mickevičius. Το ίδιο, πολλοί Λευκορώσοι θεωρούν την καταγωγή του από μια Λευκορωσική οικογένεια Πολωνών και τον αποκαλούν Ада́м Міцке́віч. Σύμφωνα με έναν Λευκορώσο ιστορικό η μητέρα του Rybczonek Mickiewicz ιστορικών είχε ρίζες Ταταρικές. Επίσης, μερικές πηγές λένε ότι η μητέρα του Mickiewicz ήταν απόγονος μιας εβραϊκής οικογένειας...

No comments: