Friday, April 27, 2018

Το σπίτι του Παλαμά στην Πλάκα… ρημάζει και η πολιτεία καθεύδει μακαρίως!!

Το σπίτι του Παλαμά στην Πλάκα… ρημάζει και η πολιτεία καθεύδει μακαρίως!!

Μπορεί στην Πάτρα το σπίτι του Κωστή Παλαμά να έχει μετατραπεί σε «Στέγη Γραμμάτων», όμως εκείνο στην Αθήνα όπου ο ποιητής έζησε τα τελευταία χρόνια της ζωής του μένει ξεχασμένο και ετοιμόρροπο, περιμένοντας έναν «σωτήρα».
Σύμφωνα με τον Κωνσταντίνο Κασίνη, γενικό γραμματέα του ιδρύματος «Κωστή Παλαμά, το σπίτι στην οδό Περιάνδρου 5 στην Πλάκα, το οποίο ανήκει σε ιδιώτη, τα τελευταία χρόνια έχει αφεθεί στη φθορά του χρόνου. Μάλιστα, αν και έχουν γίνει πολλές προσπάθειες το οίκημα να αγοραστεί είτε από το κράτος είτε από κάποιον ιδιώτη χορηγό, καμία από αυτές δεν είχε αποτέλεσμα.
Μάλιστα το 2011 το σπίτι του Παλαμά παραλίγο να βγει σε πλειστηριασμό, κάτι που αποφεύχθηκε την τελευταία στιγμή, μιας και ο ιδιοκτήτης προχώρησε σε ρύθμιση χρεών με την τράπεζα.
Ο στόχος του Ιδρύματος είναι να αξιοποιηθεί ο χώρος και να στεγαστεί σε αυτόν όλο το αρχειακό υλικό που διαθέτει, όπως τα προσωπικά αντικείμενα του ποιητή, η αλληλογραφία του, τα βιβλία του, ακόμη και τα έπιπλα του.
Υπέρθυρη επιγραφή στην Οικία Παλαμά, Πλάκα
Η Οικία Κωστή Παλαμά στην Πλάκα είναι ένα διώροφο κτίριο που οικοδομήθηκε μέσα στη δεκαετία 1920-1930. Έχει τα χαρακτηριστικά ενός νεοκλασικού αστικού σπιτιού του Μεσοπολέμου με τα ακροκέραμα του γείσου του και τις σιδεριές στα μπαλκόνια.
Το 1935, ο Κωστής Παλαμάς, σε μεγάλη πια ηλικία, αναγκάστηκε να μετακομίσει, μετά την έξωσή του από την προηγούμενη κατοικία του στην οδό Ασκληπειού αριθμός 3, κατεδαφισμένη σήμερα όπου είχε ζήσει περισσότερα από σαράντα χρόνια (1894 – 1935), στο πλακιώτικο σπίτι της οδού Περιάνδρου 5. Στο σπίτι αυτό σ’ ένα από τα δύο διαμερίσματα του δευτέρου ορόφου κατοικούσε ο Παλαμάς, η σύζυγός του Μαρία Βάλβη και η κόρη τους Ναυσικά, μοιραζόμενος το σπίτι και με άλλους ενοίκους. Σε αυτή την οικία, ο Παλαμάς έγραψε πολλά από τα ποιήματα και λογοτεχνήματά του.
Στο σπίτι αυτό έζησε ο Παλαμάς τα τελευταία χρόνια της ζωής του κι άφησε την τελευταία του πνοή, εν μέσω γερμανικής Κατοχής, στις 27 Φεβρουαρίου 1943. Στην πάνδημη κηδεία του, πλήθος κόσμου συνέρρεε στο σπίτι της οδού Περιάνδρου και στους γύρω δρόμους για να συνοδέψει τον ποιητή στην τελευταία του κατοικία. Η νεκρώσιμη ακολουθία, χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών Δαμασκηνού, τελέστηκε στις 28 Φεβρουαρίου 1943 στο Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών.

No comments: