Wednesday, August 2, 2017

Αμοιβή 12.000 ευρώ για αποκρυπτογράφηση αρχαιολογικών ευρημάτων

Το Εθνικό Μουσείο Κινέζικης Γραφής στο Anyang προσφέρει 12.000 ευρώ σε όποιον μπορέσει να αποκρυπτογραφήσει χαρακτήρες και “γράμματα” πάνω σε αρχαιολογικά ευρήματα. Η αποκρυπτογράφηση ακόμη και ενός χαρακτήρα έχει σημασία για τους αρχαιολόγους που προσπαθούν να “μεταφράσουν” μηνύματα που αναγράφονται στα οστά. Τα εν λόγω ευρήματα χρονολογούνται πάνω από 3.000 χρόνια, την εποχή της δυναστείας των Shang (1600-1046 π.Χ.), και πρόκειται για κόκαλα που χρησιμοποιούνταν σε μαντεία μέσω φωτιάς. Τα οστά χρησιμοποιήθηκαν για να προβλέψουν οι μάντεις μελλοντικά γεγονότα όπως ο καιρός και η επιτυχία των στρατιωτικών εκστρατειών.

Πρώτα καθάριζαν καλά τα κόκαλα των ζώων από το κρέας και λείαιναν την επιφάνεια για να μπορούν να γράψουν, συνήθως χρησιμοποιώντας αίμα ζώων ή χαρακτικά εργαλεία. Στη συνέχεια τα οστά έμπαιναν μέσα σε έναν λάκκο με φωτιά και έσπαγαν με τη θερμότητα σε μικρότερα κομμάτια. Από αυτά ο μάντης έπρεπε να λύσει τους γρίφους και να δώσει απαντήσεις. Από την ανακάλυψή τους το 1899, οι αρχαιολόγοι έχουν συγκεντρώσει περίπου 200.000 οστά.
perierga.gr - Μουσείο δίνει 12.000 ευρώ για αποκρυπτογράφηση γραμμάτων σε ευρήματα
Τα σχέδια που υπάρχουν επάνω είναι ως επί το πλείστον ζώα και γράμματα, ενώ οι ερευνητές έχουν αποκρυπτογραφήσει μόνο 2.000 από τα 5.000 που έχουν καταγραφεί. Πιστεύουν ότι πολλά από αυτά μπορεί να περιέχουν πληροφορίες για ανθρώπους, τοποθεσίες, επαγγέλματα αλλά και γενικότερα στοιχεία από το παρελθόν, σημαντικά για τους επιστήμονες.
perierga.gr - Μουσείο δίνει 12.000 ευρώ για αποκρυπτογράφηση γραμμάτων σε ευρήματα
Μάλιστα, τα αποκρυπτογραφημένα οστά έχουν δώσει πληροφορίες για τη βασιλική γενεαλογία της δυναστείας των Shang μέχρι την ηλιακή έκλειψη και τους κομήτες, εξ ου και η σημασία της αποκρυπτογράφησής τους για τους επιστήμονες. “Αν ερμηνεύσουμε ένα ουσιαστικό ή ένα ρήμα πάνω στα κόκαλα, θα μπορέσουμε να κατανοήσουμε καλύτερα την αρχαία ιστορία”, δήλωσε ο Zhu Yanmin, καθηγητής Ιστορίας από το Πανεπιστήμιο Nankai στην Tianjin.

πηγή: perierga

No comments: