Saturday, April 9, 2016

Στα 77 του «έσβησε» ο συγγραφέας Μπάρι Χάινς

O Μπάρι Χάινς, ο συγγραφέας που έγραψε το μυθιστόρημα πάνω στο οποίο βασίστηκε η κλασική ταινία του Κεν Λόουτς «Kes», έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 77 ετών έπειτα από μακροχρόνια μάχη με τη νόσο του Αλτσχάιμερ.
Ο Μπάρι Χάινς έγραψε το «A Kestrel for a Knave», στο οποίο βασίστηκε η κλασική ταινία του Κεν Λόουτς «Kes»
Ο Μπάρι Χάινς έγραψε το «A Kestrel for a Knave», στο οποίο βασίστηκε η κλασική ταινία του Κεν Λόουτς «Kes»
Γεννημένος το 1939 σ' ένα μικρό χωριό κοντά στο Μπάρνσλεϊ της Βρετανίας, ο Μπάρι Χάινς εγκατέλειψε νωρίς το σχολείο, επέστρεψε όμως λίγα χρόνια αργότερα προκειμένου να ολοκληρώσει την εκπαίδευσή του. Αρχικά έγινε δάσκαλος, στη συνέχεια όμως στράφηκε στη συγγραφή. Το πρώτο του μυθιστόρημα κυκλοφόρησε το 1966. Ωστόσο, η μεγάλη επιτυχία ήρθε με το δεύτερο βιβλίο του «A Kestrel for a Knave», το οποίο έγινε ταινία έναν χρόνο αργότερα.

  • Το μυθιστόρημα
Πρωταγωνιστής του μυθιστορήματος είναι ένα 14χρονο αγόρι που ζει σε μια επαρχιακή πόλη της βόρειας Αγγλίας και δέχεται καθημερινά την απόρριψη από το περιβάλλον του, ακόμη και από την ίδια του τη μητέρα η οποία τον θεωρεί «χαμένη υπόθεση».
Το αγόρι αποκτά τη χαμένη του αισιοδοξία, όταν βρίσκει και εξημερώνει ένα γεράκι στο οποίο δίνει το όνομα Κες.
Μέσα από το βιβλίο διαφαίνεται ξεκάθαρα η σκληρότητα την οποία βίωναν τα παιδιά της αγγλικής εργατικής τάξης. Η ταινία έχει κατακτήσει την έβδομη θέση στον κατάλογο τον κορυφαίων ταινιών του Βρετανικού Κινηματογραφικού Ινστιτούτου.

No comments: