Friday, March 21, 2014

Προς έκδοση τα ημερολόγια του Λόρενς Φερλινγκέτι

  • Αποκαλυπτικές για τη γενιά Μπιτ και την ιστορία της είναι οι σελίδες του θρυλικού ποιητή και εκδότη 
Κουζέλη Λαμπρινή, ΤΟ ΒΗΜΑ: 21/03/2014
Προς έκδοση τα ημερολόγια του Λόρενς Φερλινγκέτι
Ο Λόρενς Φερλινγκέτι έξω από το βιβλιοπωλείο City Lights Bookstore στο Σαν Φρανσίσκο. 

Η «γενιά Μπιτ» των πολύ γνωστών Τζακ Κέρουακ, Άλεν Γκίνσμπεργκ και Γουίλιαμ Μπάροουζ ίσως δεν θα είχε μείνει στην Ιστορία αν δεν υπήρχε το τέταρτο μέλος επιφανές μέλος αυτής της ιερής-ανόσιας τετράδας: ο ποιητής Λόρενς Φερλινγκέτι ιδρυτής του βιβλιοπωλείου και εκδοτικού οίκου City Lights Books, που εξέδωσε τα έργα των Μπιτ.

Από όλους αυτούς ο 94χρονος Φερλινγκέτι είναι εκείνος που ζει ακόμη και όπως, έγραψαν οι New York Times, ετοιμάζεται να εκδώσει τα ταξιδιωτικά του ημερολόγια και τα σημειωματάριά του που καλύπτουν ένα διάστημα εξήντα χρόνων από το 1950 ως το 2013. Περιγράφουν ταξίδια του στην Κούβα κατά την επανάσταση του Κάστρο, στην Αφρική, στην Αϊτή και στο Μεξικό, στην Ισπανία του Φράνκο, στη Σοβιετική Ρωσία και στη Νικαράγουα των Σαντινίστας καθώς και διαστήματα της ζωής του στη Γαλλία και στην Ιταλία.

Τα ημερολόγια θα κυκλοφορήσουν τον Σεπτέμβριο από τις εκδόσεις Liveright Publishing και, σύμφωνα με τις πληροφορίες των New York Times, «ρίχνουν φως τόσο στα πολιτικά πάθη του Λόρενς Φερλινγκέτι όσο και στις σχέσεις του με τους Μπιτ ποιητές» ενώ αναφέρονται και στις συναντήσεις του με σπουδαίους συγγραφείς όπως ο Εζρα Πάουντ και ο Πάμπλο Νερούδα.

Όπως εξήγησε ο Ρόμπερτ Βάιλ, επιμελητής των εκδόσεων Liveright Publishing, στην αμερικανική εφημερίδα, «δεν πρόκειται μονάχα για τους Μπιτ. Τα κείμενα αφορούν ολόκληρο τον 20ό αιώνα, παρότι περιλαμβάνονται σε αυτές τις προσωπικές σημειώσεις πορτρέτα των Μπιτ που δεν έχουμε δει ποτέ». Μαζί με τα ημερολόγια θα εκδοθούν και δύο εξαντλημένα ταξιδιωτικά βιβλία του Φερλινγκέτι, το The Mexican Night (1970) και το Seven Days in Nicaragua Libre (1984).

Γεννημένος το 1919 στο Γιόνκερς της Πολιτείας της Νέας Υόρκης, ο Φερλινγκέτι υπηρέτησε στο Ναυτικό στη διάρκεια του Β΄ Παγκόσμιου πολέμου και στη συνέχεια σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια και στη Σορβόνη. Επιστρέφοντας στις ΗΠΑ, το 1953 ίδρυσε στο Σαν Φρανσίσκο το βιβλιοπωλείο City Lights. Από το City Lights εκδόθηκε το 1956 εξέδωσε το περίφημο Ουρλιαχτό του Γκίνσμπεργκ. Το κείμενο, η πρώτη συστηματική διατύπωση της βίαιης αντίθεσης του κινήματος των Μπιτ ενάντια στις κυρίαρχες αξίες της αμερικανικής κοινωνίας, θεωρείται το ποιητικό μανιφέστο της γενιάς, αρχίζοντας ως εξής: «Είδα τα καλύτερα μυαλά της γενιάς μου χαλασμένα απ' την τρέλα, λιμασμένα υστερικά γυμνά να σέρνονται μες απ' τους νέγρικους δρόμους την αυγή γυρεύοντας μια φλογισμένη δόση». Κατηγορήθηκε ως άσεμνο και βλάσφημο και ο εκδότης Φερλινγκέτι βρέθηκε στα δικαστήρια.

Ζωγράφος, μεταφραστής, θεατρικός συγγραφέας, μυθιστοριογράφος και βραβευμένος συγγραφέας περισσότερων από τριάντα ποιητικών συλλογών, ο Φερλινγκέτι είναι ένας θρύλος της γενιάς των Μπιτ και το σταθερότερο σημείο αναφοράς της. Ζει ακόμα στο Σαν Φρανσίσκο, όπου η πόλη, για να τον τιμήσει, έχει δώσει το όνομά του σε έναν από τους γραφικούς ανηφορικούς δρόμους της.

No comments: