Tuesday, September 3, 2013

Η Ιρλανδία αποχαιρέτησε τον Σέιμους Χίνι

«Ο Σέιμους Χίνι ήταν ένας μεγάλος δημοκράτης που μπορούσε να συναναστραφεί βασιλιάδες, προέδρους και απλούς ανθρώπους από το Ντέρι» άκουσαν οι εκατοντάδες πενθούντες που παρέστησαν τη Δευτέρα στην κηδεία του σπουδαίου νομπελίστα ιρλανδού ποιητή.

Αυτή ακριβώς η ικανότητα του Σέιμους Χίνι, ο οποίος πέθανε την Παρασκευή σε ηλικία 74 ετών, να μπορεί να παντρέψει βασιλιάδες και απλούς ανθρώπους - «να μιλήσει με την ίδια ευθύτητα και ανθρωπιά στον Βασιλιά της Σουηδίας και σε έναν γείτονά του στο Ντέρι» όπως είπε ο Μπρένταν Ντέβιν που εκφώνησε τον επικήδειό του - βρήκε την απεικόνισή της στο πλήθος που συνέρρευσε για να τον αποχαιρετήσει τη Δευτέρα στο κοιμητήριο του Ντόνιμπρουκ, στο νότιο Δουβλίνο: Διάσημοι στάθηκαν πλάι σε απλούς γείτονες του Χίνι για να πουν το ύστατο «χαίρε» στον ποιητή.

Στην κηδεία, τη Δευτέρα, παρέστησαν και τα τέσσερα μέλη των U2, ο Μπόνο, ο Ετζ, ο Ανταμ Κλέιτον και ο Λάρι Μιούλεν. Παρών ήταν ο Πρόεδρος της Ιρλανδίας Μάικλ Χίγκινς καθώς και ο Τζέρι Ανταμς που μαζί με τον Μάρτιν ΜακΓκίνες εκπροσώπησαν το Σιν Φέιν. Τον Σέιμους Χίνι αποχαιρέτισε και ο σπουδαίος ιρλανδός ηθοποιός Στίβεν Ρία. Και μαζί τους εκατοντάδες απλοί πολίτες.

Ο Guardian υπολόγισε ότι περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι στριμώχτηκαν στην εκκλησία και έπειτα στο κοιμητήριο της ενορίας της οικογένειας Χίνι για να αποχαιρετίσουν τον σπουδαιότερο ιρλανδό ποιητή μετά τον Γέιτς.

No comments: