Friday, July 26, 2013

Τα αληθινά κορίτσια δεν χάνονται ποτέ... Ο έρωτας του ποιητή Ανδρέα Εμπειρίκου για τη συνάδελφό του Μάτση Χατζηλαζάρου

Της Ολγας Σελλα, Η Καθημερινή, 21/7/2013

«Γεννήθηκε δεν ξέρω πού. Εζησε, όπως κι εγώ στην Κατοχή. (...) Χάθηκε μες στην κατεστραμμένη Ευρώπη -τότες που η Ελλάδα ήταν Ελλάδα και η Ευρώπη, Ευρώπη. Χάθηκε... που λέει ο λόγος. Γιατί τα αληθινά κορίτσια, δεν χάνονται ποτέ. Δεν τ’ αρπάζει ο καιρός. Ξανάρχονται με τη μορφή βιβλίων, προσευχών και τραγουδιών...». Κάπως έτσι, μ’ αυτά τα λόγια είχε ξαναγνωρίζει ο Μάνος Χατζιδάκις, μέσα από το Τρίτο Πρόγραμμα, την ποιήτρια Μάτση Χατζηλαζάρου. Που γεννήθηκε το 1914 στη Θεσσαλονίκη. Μάτση την έλεγε ο τρίτος σύζυγός της, ο υπερρεαλιστής ποιητής και ψυχαναλυτής Ανδρέας Εμπειρίκος.

Κραυγή κατά αλλοτρίωσης. Εξήντα χρόνια από τον θάνατο του Αλμπέρ Καμύ, το έργο του παραμένει επίκαιρο

Της Κατερινας Σχινα, Η Καθημερινή, 21/7/2013
  • Ο επαναστατημένος άνθρωπος
    ΑΛΜΠΕΡ ΚΑΜΥ 
    εκδ. Πατάκη
    μετ.: Νίκη Καρακίτσου-Douge, Μαρία Κασαμπάλογλου-Roblin

«Ο διάλογος, σχέση των ανθρώπων, αντικαταστάθηκε από την προπαγάνδα ή την πολεμική, δύο είδη μονολόγου. Η αφαίρεση, που χαρακτηρίζει τον κόσμο των δυνάμεων και του συμφέροντος, αντικατέστησε τα αληθινά πάθη που ανήκουν στην επικράτεια της σάρκας και του παραλόγου. Το κουπόνι που αναπληρώνει το ψωμί, η αγάπη και η φιλία που υποτάσσονται στη θεωρία, η μοίρα που υποκύπτει στο πρόγραμμα, η τιμωρία που αποκαλείται νόρμα και η παραγωγή που πήρε τη θέση της ζωντανής δημιουργίας, όλα απεικονίζουν αρκετά καλά αυτή τη λιπόσαρκη Ευρώπη, όπου κατοικούν νικηφόρα ή υποδουλωμένα φαντάσματα της δύναμης».

Η ανάδυση ενός διανοούμενου και μιας εποχής. Ο βίος του αρχαιολόγου Γιάννη Μηλιάδη

Του Κωστα Καρακωτια, Η Καθημερινή, 21/7/2013,
  • ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΚΩΣΤΑΣ
    Από τη λογοτεχνία στον κοινωνικό προβληματισμό 
    Ποιήματα – Μεταφράσεις – Μελέτες και Αρθρα του Γιάννη Μηλιάδη (1895 - 1975) 
    εκδ. Ιδρυμα Κώστα και Ελένης Ουράνη
«Εβλεπα και βλέπω σε σας έναν τίμιο και γενναίο εκπρόσωπο μιας μαχητικής γενιάς που μας έδωσε μερικά υψηλά υποδείγματα ήθους», έγραφε το 1961 ο Μανόλης Ανδρόνικος στον Γιάννη Μηλιάδη. Και πράγματι, ο Γιάννης Μηλιάδης ανήκει στη γενιά εκείνων των διανοουμένων - δημοσίων λειτουργών που αγωνίστηκαν τον εικοστό αιώνα να οικοδομήσουν την Ελλάδα και να θωρακίσουν πολιτισμικά την κοινωνία της.

Ποιος ήταν, όμως, ο Γιάννης Μηλιάδης που ξαναφέρνει στη δημοσιότητα ο καθηγητής Γιάννης Παπακώστας με την έκδοση του τόμου με τον τίτλο «Από τη λογοτεχνία στον κοινωνικό προβληματισμό», όπου περιέχονται πολλά αντιπροσωπευτικά κείμενά του; Ο Γιάννης Μηλιάδης γεννήθηκε το 1895 και σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το 1919 εισήλθε με διαγωνισμό στην Αρχαιολογική Υπηρεσία και αφού υπηρέτησε σε διάφορες πόλεις το 1940 ανέλαβε τη διεύθυνση του Μουσείου της Ακρόπολης στο οποίο και παρέμεινε μέχρι το 1961 όταν και συνταξιοδοτήθηκε. Από τη θέση του αυτή, οργάνωσε με επιτυχία την επιχείρηση της απόκρυψης και της διάσωσης των γλυπτών του μουσείου από τις δυνάμεις της γερμανοϊταλικής κατοχής.

Η Τζέιν Όστιν το νέο πρόσωπο στο χαρτονόμισμα των 10 λιρών

Η συγγραφέας κλασικών μυθιστορημάτων όπως τα «Υπερηφάνεια και Προκατάληψη», «Λογική και Ευαισθησία» και «Έμμα» θα πάρει από το 2016 τη θέση του Κάρολου Δαρβίνου.

Η Τζέιν Όστεν, η Βρετανίδα συγγραφέας του 19ου αιώνα, θα είναι το νέο πρόσωπο που θα απεικονίζεται στο χαρτονόμισμα των 10 λιρών, ανακοίνωσε σήμερα η Τράπεζα της Αγγλίας, απορρίπτοντας την κριτική που της έχει ασκηθεί για την υποεκπροσώπηση των γυναικών στο νόμισμα της χώρας. Η συγγραφέας κλασικών μυθιστορημάτων όπως τα «Υπερηφάνεια και Προκατάληψη», «Λογική και Ευαισθησία» και «Έμμα» θα πάρει από το 2016 τη θέση του Κάρολου Δαρβίνου. Τον Απρίλιο η Τράπεζα της Αγγλίας προκάλεσε σάλο όταν ανακοίνωσε ότι θα αντικαταστήσει το πρόσωπο της κοινωνικής μεταρρυθμίστριας και φιλανθρώπου Ελίζαμπεθ Φράι με εκείνο του Ουίνστον Τσόρτσιλ στο χαρτονόμισμα των 5 λιρών. Η Φράι ήταν η μοναδική γυναίκα που εικονιζόταν στα βρετανικά χαρτονομίσματα.

Wednesday, July 24, 2013

Ανακοινώθηκε η μακρά λίστα για το Βραβείο Μπούκερ 2013

To μεγάλο φαβορί είναι ο Ιρλανδός Κολμ Τόιμπιν

Ανακοινώθηκε η μακρά λίστα για το Βραβείο Μπούκερ 2013 με την κριτική επιτροπή να επισημαίνει ότι πρόκειται «σίγουρα για την πλέον πολυποίκιλη» στην 45χρονη ιστορία του θεσμού. Επτά χώρες, από τον Καναδά μέχρι τη Νέα Ζηλανδία, εκπροσωπούνται στην φετινή λίστα που περιλαμβάνει εγνωσμένης αξίας ονόματα, αλλά και νεότερους συγγραφείς. Το μεγάλο φαβορί είναι ο Ιρλανδός Κολμ Τόιμπιν (The Testament of Mary, Viking) ο οποίος είναι για τρίτη φορά υποψήφιος μετά το 1999 και το 2004 που βρέθηκε στις βραχείες λίστες. Ξεχωρίζουν επίσης ο συμπατριώτης του Κόλουμ ΜακΚαν (TransAtlantic, Bloomsbury) που έχει αποσπάσει το Εθνικό Βραβείο Βιβλίου των ΗΠΑ (2009) και η Ινδοαμερικανίδα Τζούμπα Λαχίρι (The Lowland, Bloomsbury) που έχει βραβευθεί με το Πούλιτζερ (2000).

Thursday, July 18, 2013

«Εξαλλη» είναι η Τζ. Κ. Ρόουλινγκ με την αποκάλυψη ψευδώνυμού της από δικηγόρο

Εξαλλη δηλώνει η Τζ. Κ. Ρόουλινγκ μετά από την αποκάλυψη ότι εκείνη υπογράφει το αστυνομικό μυθιστόρημα «The Cuckoo's Calling» με το ψευδώνυμο Ρόμπερτ Γκάλμπρεϊθ. Η συγγραφέας του «Χάρι Πότερ» ανακάλυψε ότι το δικηγορικό γραφείο Russells άφησε να διαρρεύσει η πραγματική ταυτότητα του συγγραφέα που δημοσιεύθηκε στους Sunday Times. «Δεν είμαι απογοητευμένη. Είμαι έξαλλη επειδή πρόδωσαν την εμπιστοσύνη μου» δηλώνει η Τζ. Κ. Ρόουλινγκ. «Eνας πολύ μικρός αριθμός ανθρώπων γνώριζαν το ψευδώνυμό μου. Αναρωτιόμουν λοιπόν πως είναι δυνατόν μια γυναίκα που δεν είχα καν ακουστά, να έχει μάθει κάτι που πολλοί καλοί φίλοι μου δεν ήξεραν» σχολιάζει. Σε επίσημη ανακοίνωσή της, το δικηγορικό γραφείο εξηγεί ότι η σύζυγος ενός συνεταίρου είχε εκμυστηρευτεί στην καλή της φίλη, Τζούντι Καλεγκάρι, ότι η Ρόουλινγκ κρύβεται πίσω από το ψευδώνυμο Ρόμπερτ Γκάλμπρεϊθ. Την είδηση αυτή έδωσε η Καλεγκάρι σε δημοσιογράφο των Sunday Times μέσω μηνύματος στο twitter στις 9 Ιουλίου. Μέχρι εκείνη τη στιγμή κανένας δεν είχε ιδέα ότι ο νεόκοπος συγγραφέας, που με το συγγραφικό ντεμπούτο του κιόλας προκάλεσε αίσθηση, είναι η δημιουργός του «Χάρι Πότερ».