Wednesday, June 12, 2013

Ποιοί πήραν τα λογοτεχνικά βραβεία του «Αναγνώστη». Στη Νίκη Αναστασέα το Βραβείο μυθιστορήματος για το «Πολύ χιόνι μπροστά στο σπίτι»

[Κουζέλη Λαμπρινή, Το Βήμα, 12/6/2013] Την απονομή των πρώτων λογοτεχνικών βραβείων του πραγματοποίησε το ηλεκτρονικό περιοδικό ενημέρωσης και κριτικής του βιβλίου «Ο Αναγνώστης», το βράδυ της Τετάρτης 12 Ιουνίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Η τελετή ξεκίνησε με αφιέρωμα σε δυο ξεχωριστούς λογοτέχνες μας, τον ακαδημαϊκό Θανάση Βαλτινό και τον ποιητή Τίτο Πατρίκιο

Τα βραβεία απονεμήθηκαν με την ακόλουθη σειρά:
 Εικονογραφημένο βιβλίο για παιδιά
 Αλέξης Κυριτσόπουλος, «Βεγγαλικά: Ένα παραμύθι εμπνευσμένο από τα ποιήματα του Νίκου Εγγονόπουλου», Ίκαρος-Μουσείο Μπενάκη
Λογοτεχνικό Βιβλίο για παιδιά
 Πάνος Χριστοδούλου, «Η μπάλα της ζωής τους», Κέδρος
 Λογοτεχνικό βιβλίο για εφήβους
Βασίλης Παπαθεοδώρου, «Οι άρχοντες των σκουπιδιών», Καστανιώτης
 Μυθιστόρημα
 Νίκη Αναστασέα, «Πολύ χιόνι μπροστά στο σπίτι», Πόλις
 Διήγημα
 Γιάννης Παλαβός,« Το αστείο», Νεφέλη
 Ποίηση
 Σταύρος Ζαφειρίου, «Προς τα πού», Νεφέλη
 Δοκίμιο
 Αλεξάνδρα Ρασιδάκη, «Περί μελαγχολίας στη θεωρία, τη λογοτεχνία, την τέχνη», Κίχλη
 Πρωτοεμφανιζόμενος συγγραφέας 
 Λένια Ζαφειροπούλου, «Paternoster Square. Ποίηση», Πόλις
Δίνοντας τον λόγο στην ηθοποιό Μαρία Κεχαγιόγλου, η οποία παρουσίασε τα βραβεία, ο Γιάννης Μπασκόζος, διευθυντής σύνταξης του περιοδικού, αναφέρθηκε στα γεγονότα και στην τεταμένη ατμόσφαιρα των τελευταίων ημερών και σχολίασε: «Διολισθαίνουμε συνεχώς αλλά δεν ξέρουμε πού θα μας βγάλει. Ένα αόρατο χέρι μας τραβάει προς τα κάτω. Υπάρχει διάσταση μεταξύ πολιτικής εξουσίας και κοινωνίας και έλλειμμα δημοκρατίας που προκαλεί».
 Αναφερόμενος στο νεόκοπο ηλεκτρονικό περιοδικό, το οποίο ίδρυσαν παλιοί συνεργάτες του γνωστού «Διαβάζω», μίλησε με αισιοδοξία για το μέλλον του, τόνισε ότι «εκφράζει τη συνέχεια του παλιού με το καινούριο» και ότι «αποτελεί πεδίο διαλόγου» και αποκάλυψε τα σχέδια του περιοδικού για πολιτιστικές παρεμβάσεις τον ερχόμενο χειμώνα.
 Τα βραβεία συνοδεύτηκαν από εικαστικά έργα, μια ευγενική προσφορά του Μουσείου Φρυσίρα.

No comments: