Sunday, March 31, 2013

Το βιβλιοπωλείο της Εστίας έκλεισε!!!

Ακόμα δεν μπορώ να πιστέψω ότι έκλεισε [χτες, Σάββατο 30 Μαρτίου 2013, ήταν η τελευταία μέρα του], μετά από 128 χρόνια λειτουργίας, το ιστορικό βιβλιοπωλείο της «Εστίας» στην οδό Σόλωνος 60, στο κέντρο της Αθήνας. Το βιβλιοπωλείο άνοιξε το 1885 και μεταφέρθηκε πριν από 21 χρόνια από την οδό Σταδίου στην οδό Σόλωνος. Οι εκδόσεις της «Εστίας» θα συνεχίσουν πάντως κανονικά την δραστηριότητά τους.
Αλλά, είτε έτσι είτε αλλιώς η είδηση αυτή που φαντάζομαι ότι θα έπεσε βόμβα στο χώρο των ανθρώπων του βιβλίου και των βιβλιόφιλων, που ήξεραν ότι εκεί μπορούν να βρουν τα πάντα, σ' ένα φιλικό περιβάλλον.
Τι σηματοδοτεί το κλείσιμο της Εστίας;


Καταρχήν το πέρασμα σε μια νέα εποχή.
Οι παραδοσιακοί βιβλιοπώλες δεν κατάφεραν να συμπορευτούν με την εποχή και ν' ανταποκριθούν στα αιτήματά της.
Η Εστία ήταν μια διαρκής λογοτεχνική παρακαταθήκη.
Κυκλοφόρησε σχεδόν όλους τους συγγραφείς της γενιάς του '30 κι αυτή μονάχα αρκούσε για να πει κανείς ότι επιτέλεσε ένα σημαντικό έργο στον πολιτισμό μας.
Κι από κοντά η έκδοση του μακροβιότερου λογοτεχνικού περιοδικού, της "Νέας Εστίας".
Ωστόσο πρέπει να υπογραμμίσουμε το γεγονός ότι η οικονομική κρίση έχει πλέον αρχίσει ν' αγγίζει βαθιά και επώδυνα όλους τους τομείς κοινωνικής, οικονομικής, πολιτιστικής δραστηριότητας.
Είναι και το γεγονός ότι οι μεγαλο-εκδότες διέλυσαν την δραστηριότητα των καταστημάτων που πουλάνε βιβλία, δίσκους, κι όλα τα προϊόντα της μουσικής βιομηχανίας, προσφέροντας δωρεάν ή έναντι μικρού, σχεδόιν ελαχίστου, αντιτίμου βιβλία κ.λπ.
Αλλά μας βολεύει να λέμε ότι η κρίση φταίει για όλα.
Αναρωτιέμαι αν ο κόσμος πλέον αγοράζει βιβλία ή αν ενδιαφέρεται για βιβλία!!
Γι' αυτό σκέφτομαι ότι και η τηλεόραση έχει παίξει πολύ κακό ρόλο διότι έχει ανοίξει τις δαγκάνες της και κατατρώγει τη "διάθεση" του κοινού, πρφοσφέροντας κατά κύριο λόγο ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ!!!!
Το κλείσιμο και της ΕΣΤΙΑΣ θα πρέπει να προβληματίσει τους πάντες.

1 comment:

librarian said...

Ποιος μπορεί να το πιστέψει; Δεν έκλεισε ένα βιβλιοπωλείο, έκλεισε ένα πνευματικό-ιστορικό κέντρο της Αθήνας, της Ελλάδας.