Monday, May 28, 2012

Ο «Πόρφυρας» Νο 142: Με την ποίηση μιας δυνατής γενιάς


Στο νέο τεύχος του περιοδικού «Πόρφυρας» (Νο 143, Απρίλης-Ιούνιος 2012), με το οποίο συμπληρώνονται 32 χρόνια ανελλιπούς (μη κερδοσκοπικής) κυκλοφορίας του περιοδικού, οι εκδότες με ποιήματα τεσσάρων σημαντικών ποιητών της πρώτης μεταπολεμικής γενιάς (Νάνου Βαλαωρίτη, Γιάννη Δάλλα, Κώστα Στεργιόπουλου και Τίτου Πατρίκιου), μιας γενιάς που πολλά υπέστη αλλά άντεξε, αναζητούν ένα όραμα ουσιαστικής αντίστασης στην κρίση που σοβεί, στην ανείπωτη τραγωδία και στην εξαθλίωση, με αυτονόητο προφανώς το ενδιαφέρον και για την ποίηση «της κρίσης» νεότερων ποιητών (Μιχάλης Πασιαρδής, Νίκος Ορφανίδης, Παναγιώτης Καποδίστριας, Διονύσης Σέρρας και Λεωνίδας Μερτύρης). Κι ακόμη, στις σελίδες της ποίησης, ποιήματα του κορυφαίου Γάλλου υπερρεαλιστή Ρόμπερτ Ντεσνός, σε μετάφραση του Γιώργου Κεντρωτή.

Στις άλλες σελίδες: Πεζογραφία του Ιγνάτιου Αλδεκόα, σε μετάφραση του Σωτήρη Λίβα, καθώς και του Λουκιανού Ζαμίτ.
Τις σελίδες δοκιμίου και μελέτης υπογράφουν οι: Γιώργος Παναγιώτου, Ελένη Στεφανοπούλου, Θάλεια Ιερωνυμάκη, Αντώνης Ρίζος, Μίλτος Καρκαζής και Γιούλα Μυλωνάκου-Σαϊτάκη.
Τις σελίδες «περίπλους», με σχόλια, επισημάνσεις, μικρές επιστροφές και κριτική, υπογράφουν οι: Γιώτα Τεμπρίδου, Περικλής Παγκράτης, Γιώργος Χαντζής, Θεοδόσης Πυλαρινός, Δημήτρης Κονιδάρης και Maria Caracausi.  
Το τεύχος περιλαμβάνει επίσης την προκήρυξη του 1ου Πανελλήνιου Ποιητικού Διαγωνισμού για το βραβείο «Περιοδικό “Πόρφυρας” ‒ Γιώργος Ν. Κάρτερ» .
Από το πρωτοσέλιδο σημείωμα της σύνταξης: «Επισημαίνουμε πως, αν ώς σήμερα η ποίηση της πρώτης μεταπολεμικής γενιάς (γιατί γι’ αυτήν είναι ο λόγος) είχε γίνει κι ένα μέσο για να δηλωθεί η άρνηση προς μιαν ανούσια και ενοχλητική πραγματικότητα των τότε καιρών, για μας, σήμερα, η ποίηση αυτή είναι ένα μέσο κι ένας οδηγός για την ουσιαστική αντίσταση στην κρίση που σοβεί, στην ανείπωτη τραγωδία, στην εξαθλίωση, ένα μέσο για την απόκρουση των διαφόρων τριτοκοσμικών επιπέδων τα οποία μας απειλούν˙ […] Οι ¨Ελληνες ποιητές ποτέ δεν υπήρξαν επιλήσμονες των χρεών τους, ούτε επέπλευσαν με κάθε καιρό. Γι’ αυτό και συνειδητά προστρέχουμε στην «τέχνη της ποιήσεως» αυτή την εποχή που πανταχόθεν δηλώνεται ότι “Ζητείται ελπίς”, όπως διακήρυσσε παλαιότερα αλλ’ υπό ανάλογες συνθήκες ένας από τους σημαντικότερους πεζογράφους της ίδιας γενιάς, ο Αντώνης Σαμαράκης».
Αντίτυπα στην Κέρκυρα διαθέτει το βιβλιοπωλείο «Απόστροφος», οδός Θεμ. Κοτάρδου, με παρακαταθήκη και παλαιότερων τευχών. Το περιοδικό διατίθεται επίσης σε αθηναϊκά βιβλιοπωλεία, με κεντρική διάθεση-διανομή του Σπύρου Μαρίνη, οδός Σόλωνος 76. 

No comments: