Monday, October 24, 2011

Ιταλία: Ο Τίτος Πατρίκιος τιμήθηκε με το βραβείο Feronia της πόλης Φιάνο


Με το βραβείο «Ειδικής αναγνώρισης σε ξένο συγγραφέα» τίμησαν οι διοργανωτές του βραβείου Feronia στο Φιάνο της Ιταλίας τον ποιητή Τίτο Πατρίκιο.

Ο θεσμός του Λογοτεχνικού Βραβείου Feronia της πόλης Φιάνο χρονολογείται από το 1992 και απονέμει κάθε χρόνο διακρίσεις σε έναν ποιητή, σε έναν πεζογράφο, σε έναν μαχητικό κριτικό, σε έναν ξένο συγγραφέα εις αναγνώριση του έργου του και σε έναν «ξανακερδισμένο» συγγραφέα του παρελθόντος.
Οι διοργανωτές χαρακτηρίζουν το βραβείο «αντιβραβείο» και επιδίωξή τους είναι να τιμήσουν την ποιότητα των κειμένων ενάντια στη λογική της αγοράς.

Εκτός από τον Τίτο Πατρίκιο, εφέτος το βραβείο ποίησης έλαβε ο Τζιάν Μπατίστα Νατσάρο, το βραβείο πεζογραφίας ο Αντόνιο Ταμπούκι και το βραβείο κριτικής ο αριστερός Λουτσιάνο Κάνφορα, καταξιωμένος κλασικός φιλόλογος, ιστορικός και δοκιμιογράφος. Ο αργεντινός λογοτέχνης, κριτικός και μεταφραστής Χουάν Ροντόλφο Γουίλκοκ (1919-1978) ήταν ο συγγραφέας τον οποίο ανέσυρε εφέτος από τη λήθη η κριτική επιτροπή του βραβείου.

Το βραβείο «Ειδικής αναγνώρισης σε ξένο συγγραφέα» έχουν λάβει, μεταξύ άλλων, στο παρελθόν ο Γερμανός Γκίντερ Γκρας (1993) και ο Νοτιοαφρικανός Τζ. Μ. Κουτσί (1996) - μετέπειτα νομπελίστες και οι δύο-, ο Γάλλος Μισέλ Μπιτόρ (1999), ο Αλβανός Ισμαήλ Κανταρέ (2000), ο Κινέζος νομπελίστας Γκάο Σινγκτζιάν (2001) και ο Παλαιστίνιος Μαχμούτ Νταρουίς (2003).
Λαμπρινή Κουζέλη, ΤΟ ΒΗΜΑ

No comments: