Thursday, October 2, 2008

Στα «αζήτητα» το ελληνικό βιβλίο


Το περσινό εθνικό περίπτερο στην έκθεση της Φραγκφούρτης
Το ΥΠΠΟ διαθέτει «πρόχειρα» 6 εκατ. ευρώ για τα ...εγκαίνια (νέο Μουσείο Ακρόπολης), αλλά κάνει «οικονομία» στην προβολή του ελληνικού βιβλίου στο εξωτερικό.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εκδοτών Βιβλιοπωλών (ΠΟΕΒ), το κόστος των ελληνικών περιπτέρων στις διεθνείς εκθέσεις βιβλίου (Κύπρου, Λειψίας, Παρισιού, Μπολόνιας, Λονδίνου, Αγίας Πετρούπολης, Θεσσαλονίκης), στις οποίες συμμετείχε το πρώτο εξάμηνο του 2008, ανέρχεται στα 400.000 ευρώ. Η ΠΟΕΒ, σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου, κατήγγειλε ότι δύο μέρες πριν την αναχώρηση για το Λονδίνο, της κοινοποιήθηκε ότι οι δαπάνες για τις εκθέσεις Λονδίνου και Αγίας Πετρούπολης δεν εγκρίνονται και ότι ο συνολικός προϋπολογισμός για τις εκθέσεις περικόπτεται κατά 70.000 ευρώ. Επιπροσθέτως, δεν εκταμιεύτηκαν ακόμη τα 18.300 ευρώ για την ελληνική συμμετοχή στη Διεθνή Εκθεση Τιράνων (Νοέμβρης 2007).

Σημειώνουμε ότι αυτά τα ποσά αφορούν στο εθνικό περίπτερο όπου προβάλλεται συνολικά η ελληνική εκδοτική παραγωγή και όχι στα ιδιωτικά περίπτερα εκδοτών (με δικά τους χρήματα). Επίσης, οι διοργανωτές των διεθνών εκθέσεων απαιτούν από την ΠΟΕΒ προκαταβολικά τα ποσά (τρεις μήνες πριν τις διοργανώσεις). Παρότι ο προϋπολογισμός για τη συμμετοχή σε διεθνείς εκθέσεις του τρέχοντος εξαμήνου (Φραγκφούρτη, Βελιγράδι, Κωνσταντινούπολη) κατατέθηκε εγκαίρως στο ΥΠΠΟ, δεν υπογράφτηκε ακόμη, αν και η Εκθεση της Φραγκφούρτης αρχίζει σε μια βδομάδα. «Δε γνωρίζουμε αν το ποσό που ζητήσαμε θα εγκριθεί ολόκληρο, ούτε πότε θα εκταμιευτεί. Υπογραμμίζουμε: Αν δεν εξοφλήσουμε τις βασικές υποχρεώσεις μας (κατασκευές, ενοίκια κλπ.) πριν από την έναρξη της έκθεσης, δε θα μας παραδοθεί το περίπτερο», τόνισε η ΠΟΕΒ.

Η πρώτη δυσκολία - από υπαιτιότητα του ΥΠΠΟ - αφορά στην έκθεση της Κωνσταντινούπολης, για την οποία η ΠΟΕΒ δεν μπόρεσε να προετοιμαστεί και έτσι θα περιοριστεί σε μια επίσκεψη εκπροσώπων της. [ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ, Παρασκευή 3 Οχτώβρη 2008]


No comments: