Thursday, October 23, 2008

Εξι νομπελίστες στο πλευρό του Σαβιάνο

Εξι νομπελίστες, ανάμεσά τους ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, ο Γκίντερ Γκρας και ο Ορχάν Παμούκ, δηλώνουν τη συμπαράστασή τους στον συγγραφέα του «Γόμορρα» Ρομπέρτο Σαβιάνο, που απειλείται με θάνατο από μία φαμίλια της Καμόρα, και καλούν την ιταλική κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της.
Εξι νομπελίστες στο πλευρό του Σαβιάνο

«Το κράτος πρέπει να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να τον προστατεύσει και να νικήσει την Καμόρα. Ομως, η υπόθεση Σαβιάνο δεν είναι μόνο θέμα της αστυνομίας. Είναι ένα πρόβλημα της δημοκρατίας. Η ελευθερία του Σαβιάνο μας αφορά όλους, ως πολίτες», αναφέρουν σε επιστολή τους στην εφημερίδα «Λα Ρεπούμπλικα», η οποία αποκάλυψε προ ημερών τα σχέδια των Καζαλέτζι, μίας από τις πιο βίαιες οικογένειες της ναπολιτάνικης μαφίας, περί δολοφονίας του συγγραφέα μέχρι τα Χριστούγεννα.

«Με τις υπογραφές μας καλούμε το κράτος να αναλάβει τις ευθύνες του, γιατί είναι απαράδεκτο αυτά να συμβαίνουν στην Ευρώπη του 2008», καταλήγουν οι έξι νομπελίστες. Επιπλέον υπέγραψαν οι Ντάριο Φο, ο Ντέσμοντ Τούτου (Νόμπελ Ειρήνης) και η Ρίτα Λεβί Μονταλτσίνι (Νόμπελ Ιατρικής).

Ο Σαβιάνο, ο οποίος τελεί υπό αστυνομική προστασία από το 2006, οπότε κυκλοφόρησε το βιβλίο, έχει δηλώσει πως σκοπεύει να εγκαταλείψει τη χώρα.

No comments: