Wednesday, October 15, 2008

Σινέ, ο τρομερός


Το περασμένο καλοκαίρι η «υπόθεση Σινέ» δημιούργησε έναν μικρό πανικό στο χώρο των εναλλακτικών -και όχι μόνο- εκδόσεων. Το σατιρικό, ανατρεπτικό, αναρχικό, πλουραλιστικό κ.λπ., εβδομαδιαίο περιοδικό «Charlie Hebdo» έδιωξε από τη συντακτική του ομάδα τον Μπομπ Σινέ, γνωστό απλώς ως Σινέ, 80χρονο σκιτσογράφο και από τα ιδρυτικά μέλη του περιοδικού.

Αιτία, η κριτική του απέναντι στον υιό Σαρκοζί για μια δήλωσή του -την οποία απέσυρε εκ των υστέρων- σύμφωνα με την οποία θα ασπαζόταν την εβραϊκή θρησκεία μετά το γάμο του με την κόρη του πάμπλουτου μεγαλοεπιχειρηματία, εβραϊκής καταγωγής, Νταρτί. Τότε ο Σινέ είχε γράψει ένα κειμενάκι το οποίο έκλεινε με τη φράση: «Θα πάει μπροστά ο μικρός».

Το εξώφυλλο του 1ου φύλλου
Υστερα από αυτή την εξέλιξη, ο Σινέ, μαζί με τη γυναίκα του και τη στήριξη του συγγραφέα Μισέλ Ονφρέ, του κωμικού Γκι Μπεντός και αρκετών παλαιών συνεργατών, έστησαν το δικό τους περιοδικό το «Sine Hebdo», («ελευθεριακό και ανάγωγο περιοδικό»), το πρώτο τεύχος του οποίου κυκλοφόρησε στις 10 Σεπτεμβρίου εξαντλώντας 145.000 αντίτυπα. Την περασμένη εβδομάδα, και λίγο πριν από την έκδοση του 5ου φύλλου, παραβιάστηκαν τα γραφεία του περιοδικού και εκλάπησαν ηλεκτρονικοί υπολογιστές, ενώ το ζεύγος Σινέ δέχεται απειλητικά τηλεφωνήματα από μια φονταμενταλιστική εβραϊκή οργάνωση, χωρίς όμως αυτά να επηρεάζουν τη δουλειά της ομάδας.

«Στόχος του περιοδικού, πέρα από την χωρίς όρια πολιτική σάτιρα, είναι τα μεγάλα ερευνητικά θέματα που δεν δημοσιεύονται στον Τύπο, και καλούμε όσους έχουν τέτοιου είδους θέματα να έρθουν σε εμάς» λέει ο Σινέ, που δεν φαίνεται να το βάζει κάτω.

Άλλωστε, όπως δηλώνει, αυτή η υπόθεση, η δημιουργία δηλαδή του νέου περιοδικού, τον έχει ξανανιώσει».

tsiorou@enet.gr, ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 15/10/2008

No comments: