Τοποθετήθηκε χθες το υπουργείο Πολιτισμού στο θέμα που έχει προκύψει με τις διώξεις κατόχων και εμπόρων παλαιών βιβλίων. Οι κατασχέσεις αρχαιοτήτων, λέει η ανακοίνωση του ΥΠΠΟ, «αφορούν τα βιβλία τα οποία χρονολογούνται από το 1453 ώς το 1830 και μόνον τα λειτουργικά, τα οποία κατατάσσοναι από τον Ν. 3028/02 στα κινητά μνημεία.
Τι λέει ο νόμος
Σύμφωνα με τον ανωτέρω νόμο, άρθρο 20, παρ. β στα κινητά μνημεία περιλαμβάνονται “τα μεταγενέστερα του 1453, που χρονολογούνται ώς και το 1830 και αποτελούν ευρήματα ανασκαφών ή άλλης αρχαιολογικής έρευνας ή που αποσπάστηκαν από ακίνητα μνημεία, καθώς και οι θρησκευτικές εικόνες και λειτουργικά αντικείμενα της ίδιας περιόδου”». Μέχρις εδώ καλά.
Τα πράγματα είναι ξεκάθαρα και δεν διαφέρουν από τις τοποθετήσεις της προχθεσινής συνέντευξης Τύπου των διωκομένων. Στο τέλος της ανακοίνωσης γίνεται σαφές ότι «οι διατάξεις αυτές τόσο στο Εθνικό όσο και στο Κοινοτικό Δίκαιο, κατ’ ουδένα τρόπο περιορίζουν τη δυνατότητα διακίνησης παρόμοιων εκκλησιαστικών και θρησκευτικών έργων εντός του κοινοτικού χώρου, αποτελούν όμως περιορισμό για την καταστροφή ή εξαγωγή τους, περίπτωση βέβαια που δεν αφορά τους βιβλιόφιλους», οι οποίοι απλώς πρέπει να δηλώσουν την ιδιοκτησία τους.
Προσπάθεια αναδίπλωσης
Η «Κ» επικοινώνησε με τους συνηγόρους της υπόθεσης Νίκο και Ζωή Κωνσταντοπούλου, οι οποίοι σχολίασαν την ανακοίνωση του ΥΠΠΟ ως εξής: «Στην προσπάθειά του να αναδιπλωθεί το υπουργείο, αντί να αναλάβει τις ευθύνες του, τα ρίχνει στην αστυνομία και αναμειγνύει άσχετα θέματα μεταξύ τους.
Πουθενά σε καμία χώρα της Ευρώπης δεν νομιμοποιούνται αυτά που γίνονται στην Ελλάδα και προκαλεί έκπληξη ο υπερβάλλων ζήλος του Βυζαντινού Μουσείου να νομιμοποιεί αντισυνταγματικές ενέργειες και να κρατάει ως κατασχεθέντα βιβλία τα οποία δεν εμπίπτουν σε καμιά περίπτωση στα κριτήρια του νόμου περί προστασίας αρχαιοτήτων.
Ξέρουν τις εκθέσεις κατασχέσεως και οφείλουν να μη λένε πράγματα αντιεπιστημονικά και αντισυνταγματικά».
No comments:
Post a Comment