Friday, October 31, 2008

Η Ημερησία αποχαιρετά: Την Νένη Ευθυμιάδη

Η Ημερησία αποχαιρετά: Την Νένη Ευθυμιάδη

Η είδηση του θανάτου της ήταν αναπάντεχη. Ξάφνιασε και πάγωσε. Η συγγραφέας Νένη Ευθυμιάδη έφυγε τόσο νωρίς για πάντα και άφησε πίσω της τον πόνο των ανθρώπων που την αγάπησαν, των φίλων της και των αναγνωστών των βιβλίων της.

Το γεγονός μοιάζει, λες, βγαλμένο από κάποιο από τα μυθιστορήματά της από το οπισθόφυλλο του βιβλίου της «Τρεις νύχτες κι ένας νεκρός»: « Θα της έλεγε ότι στον άνθρωπο αυτόν άξιζε το ωραιότερο μακιγιάζ του κόσμου - πέθανε πρόωρα, δεν πρόλαβε τις ωραίες του εποχές».

Από τις πλέον δυναμικές φωνές της νεότερης πεζογραφίας μας, η Νένη Ευθυμιάδη γεννήθηκε στην Αθήνα το 1946. Σπούδασε νομικά. Το ξεκίνημα έγινε το 1973 με το βιβλίο «Εσύ κι εγώ μοιάζουμε λιγάκι». Ακολούθησαν: «Ο κήπος με τ’ αγάλματα», «Η φωτοβολίδα», «Αθόρυβες μέρες», «Το χρώμα του μέλλοντος», «Τρυφερός Θάνατος», «Οι πολίτες της σιωπής», «Εγώ και ο Μαγγελάνος», «Η πόλη των γλάρων», «Ο κήπος με τα αγάλματα», «Οι τυχοδιώκτες», «Ο γιος του Μπίλυ Μπλου». Δοκίμια και διηγήματά της έχουν δημοσιευτεί σε λογοτεχνικά περιοδικά και εφημερίδες. Η ίδια έχει μεταφράσει δοκίμια από τα γαλλικά, τα γερμανικά και τα αγγλικά.

Η ημέρα και ο χώρος της κηδείας της δεν έχουν γίνει γνωστά.

No comments: