Wednesday, October 15, 2008

«Τα βιβλία δεν είναι σκεύη, ούτε οι κάτοχοί τους αρχαιοκάπηλοι»

Μ.Π., ΤΑ ΝΕΑ: Τετάρτη 15 Οκτωβρίου 2008

«Ελάτε να με  συλλάβετε», είπε  ο Τηλέμαχος  Χυτήρης, που  αγοράζει  παλιά βιβλία  από το  εξωτερικό
«Έχω βιβλία παλαιότερα της ημερομηνίας που αναφέρει ο νόμος και το δηλώνω δημοσίως. Μπορούν να ζητήσουν άρση της ασυλίας μου, είμαι στη διάθεσή τους. Εδώ δεν αφήσαμε τη δικτατορία να μπει στο κεφάλι μας, θα μας κυνηγά το 2008 η Νέα Δημοκρατία επειδή αγοράζουμε βιβλία στο εξωτερικό;», είπε με αγανάκτηση ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Τηλέμαχος Χυτήρης, παρεμβαίνοντας στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου με θέμα τις «αντιεπιστημονικές και αστυνομικές επιδρομές κατάσχεσης παλαιών βιβλίων, συλλήψεων παλαιοπωλών και διώξεων».

Εδώ και μερικούς μήνες η εισαγγελία έχει εγκαινιάσει πολιτική διώξεων όσων έχουν στην κατοχή τους παλιά βιβλία. Σε ερώτηση δέκα βουλευτών του ΠΑΣΟΚ το υπουργείο Πολιτισμού απάντησε ότι «σύμφωνα με την ισχύουσα αρχαιολογική νομοθεσία, τα παλαιά βιβλία που χρονολογούνται έως και το 1453 προστατεύονται από τον νόμο», ενώ το ίδιο ισχύει και «για τα λειτουργικά (εκκλησιαστικά) βιβλία που χρονολογούνται από το 1453 μέχρι το 1830. Τα μη λειτουργικά βιβλία που χρονολογούνται μετά το 1453 δεν εμπίπτουν στις διατάξεις του νόμου για την προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, επειδή δεν έχουν κηρυχθεί από το ΥΠΠΟ ως μνημεία».

Νομικοί όπως ο Νίκος Κωνσταντόπουλος αλλά και ο επίτιμος αντιπρόεδρος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους Δημήτρης Παπαπετρόπουλος, πρόεδρος της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής που κατήρτισε τον νόμο το 2002 (επί υπουργίας Ευάγγελου Βενιζέλου), είπαν χαρακτηριστικά ότι ο νόμος δεν μιλά για βιβλία αλλά για «λατρευτικά αντικείμενα» και «λειτουργικά σκεύη». «Ακόμη και οι εικόνες, για να υπαχθούν στον νόμο, πρέπει αποδεδειγμένα να έχουν συνδεθεί στο παρελθόν με θρησκευτική λατρεία», τόνισε ο Δημήτρης Παπαπετρόπουλος, ενώ ο Νίκος Κωνσταντόπουλος μίλησε για προσβολή προσωπικότητας και παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων. «Δεν είναι απλά τα πράγματα. Αν μπει η αστυνομία στο σπίτι σου, θα κάνει κατασχέσεις, θα σε βάλει στην κλούβα, θα σε κρατήσει, θα σε δακτυλοσκοπήσει, θα σε παραπέμψει στο Αυτόφωρο ό,τι έγγραφα και αν επιδείξεις», επισήμανε.

«Δεν τέθηκε ποτέ θέμα εντάξεως των βιβλίων στον αρχαιολογικό νόμο, το βιβλίο δεν είναι σκεύος», εξήγησε ο Βαγγέλης Βενιζέλος στον Μάνο Χαριτάτο, πρόεδρο του Ελληνικού Λογοτεχνικού και Ιστορικού Αρχείου, σε χθεσινή τηλεφωνική τους συνομιλία, όπως τη μετέφερε ο τελευταίος. Όμως εδώ και ένα χρόνο έγιναν αρκετές συλλήψεις, ανάμεσα στις οποίες ενός εφοπλιστή, αλλά και των ιδιοκτητών των εκδόσεων Κουλτούρα και Βιβλιοφιλία- συχνά η σύλληψη συνοδευόταν από χαρακτηρισμό των κατόχων παλιών βιβλίων ως «αρχαιοκαπήλων». «Οι διωκόμενοι διώκονται σε βαθμό κακουργήματος με μία ερμηνεία του νόμου που είναι παράνομη και καταχρηστική», κατήγγειλε η νομικός Ζωή Κωνσταντοπούλου, ενώ και ο παλαιοβιβλιοπώλης- δημοπράτης Πέτρος Βέργος (την εκδήλωση συντόνισε ο καθηγητής Ηλίας Νικολακόπουλος) μίλησε για βιασμό του ιδιωτικού χώρου. Μάλιστα, προέβλεψε ότι μόλις τυπώσει τον νέο κατάλογο της επόμενης δημοπρασίας θα συλληφθεί ενώ αναφέρθηκε σε «κίνητρα συγκεκριμένων προσώπων που προτρέπουν σε αυτές τις συμπεριφορές», στρέφοντας τα βέλη του και προς το Βυζαντινό Μουσείο- εκεί καταλήγουν τα κατασχεμένα βιβλία.

No comments: