Wednesday, October 15, 2008

Είσαι συλλέκτης, συλλαμβάνεσαι...

Υπό διωγμό τα παλιά βιβλία, η ίδια η βιβλιοφιλία, με αντιδημοκρατικές και αντιπολιτιστικές μεθόδους, που θυμίζουν άλλες εποχές. Αυτό κυριάρχησε χθες στην πρώτη συνέντευξη Τύπου που έδωσαν ο Μάνος Χαριτάτος, πρόεδρος του ΕΛΙΑ και ο Πέτρος Βέργος, πρόεδρος του Σωματείου Παλαιοπωλών και Εμπόρων Εργων Τέχνης, μαζί με τους δικηγόρους Νίκο Κωνσταντόπουλο και Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Μάνος Χαρίτατος
Μάνος Χαριτάτος

Το θέμα της δίωξης των παλιών βιβλίων, με βάση τον ισχύοντα αρχαιολογικό νόμο -μάλλον την παρερμηνεία του- έχει πάρει διαστάσεις μετά τις κατασχέσεις βιβλίων και τις συλλήψεις παλαιοπωλών και συλλεκτών βιβλίου ως αρχαιοκαπήλων, ύστερα από αστυνομικές επιδρομές που έχουν ξεκινήσει εδώ κι έναν χρόνο.

Πέτρος Βέργος
Πέτρος Βέργος

Η αρμόδια Εφορεία Ιδιωτικών Αρχαιολογικών Συλλογών και Αρχαιοπωλών έχει αποφανθεί ότι τα βιβλία δεν εμπίπτουν στη επίμαχη διάταξη του αρχαιολογικού νόμου περί «λειτουργικών αντικειμένων».

Ο Δημήτρης Παπαπετρόπουλος, επίτιμος αντιπρόεδρος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους και μέλος και 13 προπαρασκευαστικών επιτροπών του αρχαιολογικού νόμου, ήταν χθες ξεκάθαρος: Αρχαία είναι όλα τα δημιουργήματα μέχρι το 1453, άρα και τα βιβλία.

Από το 1453 έως το 1830 προστατεύονται, εκτός από τις εικόνες, όλα τα λειτουργικά αντικείμενα. Εδώ περιλαμβάνονται μόνο τα βιβλία, όπως ευαγγέλια, που συνδέθηκαν με λατρευτικές εκδηλώσεις (Θεία Λειτουργία). «Αν ήθελε ο νομοθέτης να προστατεύει όλα τα θρησκευτικού περιεχομένου βιβλία θα το όριζε, όπως έκανε για τις εικόνες.

Τα βιβλία μετά το 1453 είναι ελεύθερα, εκτός από εκείνα που συνδέονται με λατρευτικές εκδηλώσεις», είπε εν κατακλείδι ο κ. Παπαπετρόπουλος. «Δεν υπάρχει κανένα κενό στον νόμο, όλα είναι σαφή», τόνισε ο Νίκος Κωνσταντόπουλος, ο οποίος μίλησε για αντιπνευματική και καταχρηστική στάση της Πολιτείας, έχοντας τη συνδρομή σε ανάλογους χαρακτηρισμούς κι άλλων παρευρισκομένων (Αγγελος Δεληβορριάς, Τηλέμαχος Χυτήρης, Μαρία Δαμανάκη κ.ά.).

Ο Νίκος Κωνσταντόπουλος πήγε παραπέρα, στο ποιοι είναι εκείνοι που στοχοποιούν κατόχους παλιών βιβλίων.

Ο ίδιος, όπως και ο κ. Βέργος, αλλά και ένας παθών συλλέκτης, ο υπάλληλος του ΥΠΠΟ, κ. Κάσης, έριξαν ευθύνες στον κ. Κωνστάντιο, διευθυντή του Βυζαντινού Μουσείου, όπου πηγαίνουν τα κατασχεθέντα βιβλία.

Ο κ. Κωνστάντιος αποφαίνεται αν το κάθε βιβλίο εμπίπτει στις διατάξεις του νόμου. Ο κ. Βέργος μίλησε για «αυθαιρεσία του διευθυντή του Βυζαντινού, που νομιμοποιεί την αυθαιρεσία της Αστυνομίας».

Ο κ. Κωνστάντιος δήλωσε στο «Εθνος» ότι έχει αποφανθεί θετικά μόνο για βιβλία προ του 1830, που έχουν χρησιμοποιηθεί σε κάθε είδους λειτουργία και για κανένα άλλο. «Αν ορισμένοι θεωρούν ότι κάποιο απ αυτά δεν είναι συνδεδεμένο με κάθε είδους λειτουργία, τότε θα το αποφασίσει η επιστήμη».

Τα κατασχεθέντα, κάποιες δεκάδες, όπως μας είπε, «μένουν ως παρακαταθήκη στο Μουσείο και αν η δίκη αθωώσει τους κατόχους, τότε θα επιστραφούν.

Τι είναι το μουσείο να παίρνει από τους πολίτες βιβλία για να πλουτίσει τις συλλογές του;».

Πάντως, ο κ. Κωνστάντιος, ύστερα από όλα αυτά, προτίθεται να ζητήσει από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους να εκδοθεί διευκρινιστικός κατάλογος για το ποια ακριβώς βιβλία εντάσσονται στα «λειτουργικά αντικείμενα».

Δήμητρα Ρουμπούλα, ΕΘΝΟΣ, 15/10/2008

No comments: