Tuesday, October 14, 2008

Ο Χαρίτος κάνει «άμυνα ζώνης» στον Λιάπη


Ο υπουργός Μιχάλης Λιάπης και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού Θόδωρος Δραβίλλας φαίνεται ότι έχουν χάσει την μπάλα αναφορικά με την πολιτική βιβλίου. Ο πρώτος δεν φοβάται τη δημοσιότητα, όταν πρόκειται για εγκαίνια και επίσημες παρουσίες, που δεν κοστίζουν τίποτα. Οταν όμως είναι να βάλει το χέρι στην τσέπη...κάνει τον Κινέζο. Ο δεύτερος είναι γνωστός τεχνοκράτης, που απεχθάνεται την επικοινωνία.

Δυόμισι ώρες περίμεναν τον τελευταίο έξω από το γραφείο του, την περασμένη Παρασκευή, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εκδοτών και Βιβλιοπωλών Δημήτρης Παντελέσκος και πέντε μέλη του Δ.Σ. Το πρόβλημα που θα του έθεταν ήταν η εκπροσώπηση της Ελλάδας στην 60ή Διεθνή Εκθεση της Φρανκφούρτης, που ανοίγει σήμερα και διαρκεί ώς και το Σάββατο. Οταν εδέησε να τους δεχτεί, ο Θ. Δραβίλλας αντέδρασε ως απόλυτος άρχων: «Σας δέχομαι, όχι για το πρόβλημα της Φρανκφούρτης, αλλά γιατί είστε δυόμισι ώρες έξω από το γραφείο. Παρακαλώ να με κοιτάτε στα μάτια!», είπε.

Επειτα απ' όλα αυτά, ο Δημήτρης Παντελέσκος έβγαλε από την τσέπη του 50. 000 ευρώ για να δοθούν έναντι του κόστους του Εθνικού Περιπτέρου (ενοικίαση χώρου και κατασκευή περιπτέρου ανέρχονται σε 125.000 ευρώ) και ο Σύλλογος Βιβλιοπωλών Πειραιά δάνεισε στην ομοσπονδία 30.000 ευρώ για τα τρέχοντα έξοδα! Εν τούτοις, η ΠΟΕΒ είχε ζητήσει, ήδη από τον Μάιο, το ποσόν των 266.960 ευρώ. Τελικώς, την ύστατη στιγμή εγκρίθηκε το ποσό των 110.000 ευρώ, το οποίο δεν έχει ακόμη εκταμιευτεί. Ετσι, είναι ορατός ο κίνδυνος να μην αποπληρωθούν οι δαπάνες για το Εθνικό Περίπτερο, οι οποίες πρέπει να καλυφθούν το αργότερο έναν μήνα μετά το κλείσιμο της Εκθεσης.

Κι ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, ο πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου Πέτρος Μάρκαρης ανέβαλε τη χθεσινή προγραμματισμένη συνέντευξη Τύπου, με θέμα «Οικονομικό αδιέξοδο με κίνδυνο αναστολής της πολιτικής βιβλίου». Σύμφωνα με πληροφορίες μας, ο ίδιος ο Μιχάλης Λιάπης του ζήτησε να συζητήσουν το θέμα κατ' ιδίαν και να προβούν, μετά τη Φρανκφούρτη, σε δημόσιες δηλώσεις. Ο Πέτρος Μάρκαρης κλείνει τα μάτια μπροστά στο πρόβλημα, εμπιστευόμενος τον υπουργό, που τον έχει ήδη εκθέσει. Τι περιμένει για να πειστεί; Την επανάληψη του ίδιου έργου;

ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΑΛΑΜΑΡΑΣ, ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 14/10/2008

No comments: