Στασιμότητα στην παραγωγή και κρατική υποχρηματοδότηση αντιμετωπίζει το ελληνικό βιβλίο. Σύμφωνα με στοιχεία του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου, η εκδοτική παραγωγή το 2008 παρουσιάζει στασιμότητα και μικρή κάμψη. Παρά τα υψηλά επίπεδα παραγωγής νέων τίτλων (9.566), δεν υπήρξε αύξηση σε σύγκριση με το 2006 (9.648 τίτλοι, κάμψη κατά 0,8%). Αύξηση παρατηρείται στα βιβλία θεωρητικής κατεύθυνσης (νομικά, ιστορικά, πολιτικά), τα γενικά και πρακτικά βιβλία (τουριστικοί οδηγοί, άσκηση, υγεία, λεξικά κλπ.) και τα βιβλία τέχνης, ενώ τα παιδικά βιβλία εμφανίζουν μείωση νέων τίτλων για πρώτη φορά μετά το 2003.
Στο μεταξύ, παρότι σήμερα αρχίζει η 60ή Διεθνής Εκθεση Βιβλίου Φραγκφούρτης, η ελληνική αντιπροσωπεία «δεν είναι σίγουρη αν το ελληνικό περίπτερο της παραδοθεί από τους κατασκευαστές, αφού δεν έχει ακόμη εκπληρώσει τις αντίστοιχες οικονομικές υποχρεώσεις της», σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εκδοτών Βιβλιοπωλών. Η ΠΟΕΒ καταγγέλλει ότι μόλις τρεις μέρες πριν το ΥΠΠΟ ενέκρινε 110.000 ευρώ, έναντι 266.960 που ζήτησε τον περασμένο Μάη. Γεγονός που «αφήνει ανοιχτό το θέμα της αποπληρωμής των δαπανών για το εθνικό περίπτερο, οι οποίες πρέπει να έχουν οπωσδήποτε καλυφθεί το αργότερο ένα μήνα μετά το τέλος της έκθεσης». Προσθέτει ότι για τις διεθνείς εκθέσεις όπου η Ελλάδα είναι τιμώμενη χώρα, «την ευθύνη της συμμετοχής πρέπει να την έχει η ΠΟΕΒ και όχι το ΕΚΕΒΙ, όπως μέχρι τώρα συμβαίνει», το οποίο «επανειλημμένα έχει δηλώσει ότι δεν είναι στους βασικούς στόχους του η διοργάνωση εκθέσεων του εξωτερικού».
Χτες πάντως αναβλήθηκε η προγραμματισμένη συνέντευξη Τύπου του προέδρου του ΕΚΕΒΙ, Πέτρου Μάρκαρη, με θέμα «Οικονομικό αδιέξοδο με κίνδυνο αναστολής της πολιτικής βιβλίου»! Προφανώς, το ΕΚΕΒΙ μπαίνει ...στη «λίστα» των επιχορηγούμενων πολιτιστικών κρατικών φορέων που κινδυνεύουν με «λουκέτο», όπως κινδυνεύει το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου.
Το «κερασάκι» στα παραπάνω είναι η σημερινή συνέντευξη Τύπου των παλαιοβιβλιοπωλών εναντίον των συλλήψεων για κατοχή παλιών βιβλίων, λόγω της «εμμονής» του κράτους να μην ξεκαθαρίζει το ζήτημα αυτό.
No comments:
Post a Comment