Thursday, October 30, 2008

Θαυμαστές του Καζαντζάκη και στο Ιράκ

Άλλο ένα νέο μέλος, αυτή τη φορά από το Ιράκ, καλωσόρισε στους κόλπους της η Διεθνής Εταιρεία Φίλων Νίκου Καζαντζάκη. Πρόκειται για τον καθηγητή Mohsen Ahmad Omer, προϊστάμενο του Τμήματος Γαλλικής Φιλολογίας του πανεπιστήμιου Salahaddin, στην πόλη Ερμπίλ.

«Ο καθηγητής Omar, θαυμαστής του έργου του Καζαντζάκη, ενημέρωσε ότι στο Ιράκ έχουν δημοσιευθεί σειρά έργων του μεγάλου μας συγγραφέα, που έχουν μεταφραστεί στα κουρδικά», επεσήμανε ο πρόεδρος της Εταιρείας Γιώργος Στασινάκης. Μεταξύ άλλων έχουν δημοσιευτεί ο «Αλέξης Ζορμπάς», «Ο Χριστός ξανασταυρώνεται», «Ο τελευταίος πειρασμός», «Αναφορά στον Γκρέκο», «Ο φτωχούλης του Θεού» κ.ά.

Εν τω μεταξύ, την Πέμπτη, 30 Οκτωβρίου, ο κ. Στασινάκης θα μιλήσει στην πρώτη εκδήλωση που διοργανώνει το νεοσύστατο Τμήμα της Εταιρείας στη Νότια Κορέα. Ο πρόεδρος του Τμήματος, καθηγητής πανεπιστημίου Jaewon Yu, διοργανώνει συμπόσιο με θέμα τις διάφορες όψεις του έργου του μεγάλου Έλληνα στοχαστή και συγγραφέα. Το συμπόσιο τελεί υπό την αιγίδα της ελληνικής πρεσβείας και διοργανώνεται σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο Hankuk. Στη συνέχεια ο κ. Στασινάκης θα επισκεφθεί την Αυστραλία, όπου θα δώσει σειρά ομιλιών στο Σίδνεϊ, τη Μελβούρνη και την Αδελαϊδα.

Σημειώνεται, ότι η Διεθνής Εταιρεία Φίλων Νίκου Καζαντζάκη, που φέτος συμπληρώνει 20 χρόνια συνεχούς δράσης, αναπτύσσει δραστηριότητες σε 107 χώρες και μετράει πάνω από 4.000 μέλη, ελληνικής και μη καταγωγής. Οι ένθερμοι αυτοί λάτρεις του έργου του μεγάλου Έλληνα συγγραφέα συμβάλλουν στην προώθηση του έργου του σε πανεπιστήμια της Ασίας, Αφρικής, της Αμερικής, της Ευρώπης και της Ωκεανίας, αλλά και στην ενθάρρυνση σπουδαστών να κάνουν διατριβές για τον Καζαντζάκη.

No comments: