Friday, October 10, 2008

Στον Γκουστάβ Λε Κλεζιό το Νόμπελ Λογοτεχνίας 2008

Συγγραφέας ποιητικών περιπετειών και αισθησιακής έκστασης, εξερευνητής της ανθρωπότητας πέρα από τη βασιλεία του πολιτισμού, σύμφωνα με την Ακαδημία.

Ο Γάλλος συγγραφέας Ζαν Μαρί Γκουστάβ Λε Κλεζιό είναι ο νικητής του Βραβείου Νόμπελ Λογοτεχνίας για το 2008, σύμφωνα με ανακοίνωση της Ακαδημίας των Βραβείων Νόμπελ.

Η σουηδική Ακαδημία, η οποία αποφασίζει το νικητή του πολύτιμου βραβείου των 1, 4 εκατ. δολαρίων βράβευσε τον Ζαν Μαρί Γκουστάβ Λε Κλεζιό για τις γεμάτες περιπέτεια νουβέλες του, τα δοκίμιά του και την παιδική λογοτεχνία.

«Συγγραφέας νέων ταξιδιών, ποιητικών περιπετειών και αισθησιακής έκστασης, εξερευνητής της ανθρωπότητας πέρα από τη βασιλεία του πολιτισμού», αναφέρει η ανακοίνωση της επιτροπής.

Είναι η πρώτη φορά από το 1985, που η Γαλλία τιμάται με τη συγκεκριμένη διάκριση.






Σχετικά θέματα






Ο 68χρονος σήμερα Ζαν Μαρί Γκουστάβ Λε Κλεζιό γεννήθηκε στις 13 ΑΑπριλίου το 1940 στη Νίκαια της Γαλλίας, από Βρετανό πατέρα και Γαλλίδα μητέρα. Σε ηλικία 8 ετών η οικογένειά του εγκαταστάθηκε στη Νιγηρία, όπου εργάστηκε ο πατέρας του ως γιατρός κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Ζει τα τελευταία χρόνια στο Νέο Μεξικό και έχει αποτραβηχτεί από τα φώτα της δημοσιότητας.

Στα έργα του μεταφέρει τον αναγνώστη σε εξωτικά μέρη, όπως η Σαχάρα, το Μεξικό, αλλά και στο Παρίσι και το Λονδίνο. «Έχω την αίσθηση ότι η ύπαρξή μου δεν είναι παρά ένα πολύ μικρό κομμάτι μέσα σε αυτόν πλανήτη και η λογοτεχνία με κάνει ικανό να μπορώ να εκφράσω αυτό ακριβώς». Από τα έργα του δώδεκα έχουν μεταφραστεί στα Αγγλικά.

Παραμύθια με νομάδεες, παιδικές αναμνήσεις και μυθολογικά στοιχεία των Ινδιάνων, οι οποίοι τον έχουν γοητεύσει. Η πρώτη νουβέλα που τον έκανε γνωστό ήταν η Έρημος, το 1980, ένα έργο με εικόνες από τον χαμένο πολιτισμό της Β. Αμερικής. Το ίδιο έργο απέσπασε βραβείο από τη Γαλλική Ακαδημία και θεωρείται ένα αριστούργημα.

Ανάμεσα στους νικητές των τελευταίων ετών συγκαταλέγονται η Ντόρις Λέσινγκ (2007) και ο Χάρολντ Πίντερ (2005) από τη Βρετανία και ο Τούρκος Ορχάν Παμούκ (2006).

  • «Τιμή για μένα»

«Βαθύτατα συγκινημένος» δήλωσε ο Γάλλος συγγραφέας Ζαν-Μαρί Γκυστάβ Λε Κλεζιό, ο οποίος τιμήθηκε με το φετινό Νόμπελ Λογοτεχνίας.

«Είναι μεγάλη τιμή για μένα», πρόσθεσε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στον δημόσιο σουηδικό ραδιοσταθμό o συγγραφέας πολλών έργων μεταξύ των οποίων: «Η Έρημος» και «Το Χρυσόψαρο».

Ο Λε Κλεζιό πρόσθεσε ότι ευχαριστεί «ειλικρινά την Ακαδημία Νόμπελ» και ότι «ανυπομονεί να βρεθεί στη Στοκχόλμη και να ευχαριστήσει τα μέλη της Ακαδημίας», που απονέμει τα βραβεία.

Ερωτηθείς αν θεωρεί εαυτόν Γάλλο ή γαλλόφωνο συγγραφέα, ο Λε Κλεζιό, ο οποίος πέρασε τα παιδιά του χρόνια στον Μαυρίκιο και στη Νιγηρία, απάντησε: «Δεν πιστεύω ότι μπορεί κανείς να κάνει μια τέτοια διάκριση. Γεννήθηκα στη Γαλλία, ο πατέρας μου ήταν Βρετανός, είμαι ένα κράμα, όπως πολλοί άνθρωποι στην Ευρώπη».

Ο Γάλλος πρόεδρος, Νικολά Σαρκοζί, συνεχάρη τον συγγραφέα και δήλωσε: «Ο Λε Κλεζιό είναι πολίτης του κόσμου, γιος όλων των ηπείρων και των πολιτισμών. Ένας σπουδαίος ταξιδιώτης που έχει απορροφήσει στοιχεία από τη Γαλλία σε ένα σύστημα παγκοσμιοποιημένων αξιών».

Ο Λε Κλεζιό, ο οποίος όταν έμαθε ότι τιμήθηκε με το Νόμπελ ετοιμαζόταν να διαβάσει, όπως είπε, πρόσθεσε ότι θα μεταβεί στις 25 Οκτωβρίου στη Σουηδία για να παραλάβει το σουηδικό λογοτεχνικό βραβείο Στιγκ Ντάγκερμαν, το οποίο του απονεμήθηκε τον Ιούνιο.

Το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 10 εκατομμυρίων σουηδικών κορωνών (1,02 εκατομμύριο ευρώ) και θα απονεμηθεί στις 10 Δεκεμβρίου στην Στοκχόλμη.

www.kathimerini.gr, 09/10/2008

No comments: