Thursday, October 30, 2008

12 βιβλία, 12 διαμαρτυρίες

Η συγγραφέας, που με τα μυθιστορήματά της άσκησε κριτική στην εξουσία, έφυγε στα 62 της, αθόρυβα και σεμνά, όπως έζησε

Αθόρυβα, όπως έζησε, έφυγε από τη ζωή η Νένη Ευθυμιάδη, στην πιο ώριμη περίοδο της δημιουργίας της. Συγγραφέας ξεχωριστή και αγαπητή, άνθρωπος με περίσσευμα αξιοπρέπειας, ήθους και σεμνότητας. Αυτή ήταν η Νένη Ευθυμιάδη, η οποία αντιμετώπισε έως την τελευταία στιγμή τον καρκίνο με θαυμαστό θάρρος και αξιοπρέπεια. Η παρουσία της θα λείψει από τη σύγχρονη ελληνική πεζογραφία, στην οποία εμφανίστηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1970, διαγράφοντας μια διαδρομή με συνέπεια και σοβαρότητα.

12 βιβλία, 12 διαμαρτυρίες

«Κάθε συγγραφή βιβλίου είναι και μία διαμαρτυρία», είχε πει σε συνέντευξή της λίγο καιρό πριν, με αφορμή το τελευταίο βιβλίο της «Ο γιος του Μπίλυ Μπλου». Πράγματι, στο ιδεολογικό υπόστρωμα των βιβλίων της (υπαρξιακά θρίλερ κυρίως) ελλοχεύει η κριτική για την εξουσία και τα όργανα της τάξης, τον σύγχρονο τρόπο ζωής και τον καταναλωτισμό, τις νεοπλουτίστικες αντιλήψεις και τα φαινόμενα παρακμής, αναμεμειγμένα με έναν υποδόριο σαρκασμό, συχνά μαύρο χιούμορ, και πάντα μέσα σε μια οικουμενική προβληματική που ξεπερνά τα τοπικά όρια.

Ο ηθικός προβληματισμός διακατέχει τα κείμενά της, τα οποία δυναμιτίζουν τις κοινωνικές συμβάσεις και την εφησυχασμένη ζωή μας. Η Ευθυμιάδη άφησε μυθιστορήματα πολυεπίπεδα, με ιστορίες που από τη μια κρατούν, λόγω των ανατροπών και του σασπένς τους, αμείωτο το ενδιαφέρον του αναγνώστη, και από την άλλη, χάρη στη στοχαστική διάθεση της συγγραφέως, αγγίζουν τα φιλοσοφικά και ψυχογραφικά όρια.

Εχει γράψει συνολικά δώδεκα μυθιστορήματα: «Εσύ και εγώ μοιάζουμε λιγάκι», «Ο κήπος με τα αγάλματα», «Η φωτοβολίδα», «Αθόρυβες μέρες», «Το χρώμα του μέλλοντος», «Τρυφερός θάνατος», «Οι πολίτες της σιωπής», «Η πόλη των γλάρων», «Οι τυχοδιώκτες» κ.ά., ενώ συμμετείχε σε συλλογικές εκδόσεις. Τα βιβλία της κυκλοφορούν από τις εκδόσεις «Δωρικός», «Λιβάνη», «Εστία», «Καστανιώτης», «Ελληνικά Γράμματα», «Κέδρος».

Γεννημένη στην Αθήνα το 1946, σπούδασε Νομική στη Θεσσαλονίκη και άσκησε τη δικηγορία από το 1970 στην Αθήνα. Η Νένη Ευθυμιάδη ποτέ δεν απασχόλησε τη δημοσιότητα, παρά μόνο με το έργο της. Ετσι οι δικοί της άνθρωποι, σεβόμενοι τη στάση ζωής που η ίδια υπηρετούσε με συνέπεια, αλλά και την επιθυμία της, δεν θα δημοσιοποιήσουν τις σχετικές με την κηδεία της λεπτομέρειες.

ΔΗΜΗΤΡΑ ΡΟΥΜΠΟΥΛΑ, ΕΘΝΟΣ, 30/10/2008

No comments: