«Αντιμετωπίζω την επιστήμη με κριτικό μάτι. Υπάρχουν επιστήμονες μαθηματικοί που εργάζονται στον τομέα των οικονομικών και του χρηματιστηρίου και αυτή τη στιγμή είναι υπεύθυνοι για τη διεθνή οικονομική κρίση. Είναι επιστήμονες απομακρυσμένοι από την κοινωνία, που λειτουργούν προς όφελος του δικού τους κόσμου. Προσωπικά πιστεύω ότι δεν υπάρχει μόνο η αλήθεια της επιστήμης, υπάρχει και η αλήθεια της λογοτεχνίας, της ποίησης, της Ιστορίας».
Αυτή ήταν η απάντηση του Ντενί Γκετζ στην ερώτηση του ΕΤ αν είναι αισιόδοξος για το μέλλον της επιστήμης στη σύγχρονη εποχή. Ο διακεκριμένος Γάλλος συγγραφέας, μαθηματικός και καθηγητής Ιστορίας, που βρίσκεται αυτές τις μέρες στη χώρα μας με την ευκαιρία της κυκλοφορίας του βιβλίου του «Η έπαυλη των ανδρών» (από τις εκδόσεις Ψυχογιός), μίλησε για την ιδιοφυΐα και την τρέλα αλλά και τον κεντρικό ήρωα του βιβλίου του, τον κορυφαίο Γερμανό μαθηματικό και δημιουργό της Θεωρίας των Συνόλων Γκέοργκ Κάντορ, ο οποίος πέρασε το τελευταίο μέρος της ζωής του σε ψυχιατρείο.
Ο συγγραφέας του διεθνούς μπεστ σέλερ «Το θεώρημα του Παπαγάλου» (Εκδόσεις Πόλις) μας μίλησε επίσης για την Ευρώπη, την πολιτική και τον Νικολά Σαρκοζί.
- Πώς αποφασίσατε να γράψετε ένα μυθιστόρημα για τον Γκέοργκ Κάντορ;
Με ενθουσίαζε από παλιά η προσωπικότητα του Κάντορ, διότι πίστευα ότι ήταν ένας άνθρωπος που έκρυβε μέσα του πολύ πάθος. Με εντυπωσιάζει επίσης το γεγονός ότι ήταν μια απλή ευφυΐα. Εβλεπε τα μαθηματικά με πολύ απλό τρόπο και οι ιδέες του είναι κατανοητές από όλο τον κόσμο. Αναρωτιέται κανείς, γιατί αυτό να μην το έχω σκεφτεί κι εγώ, αφού είναι τόσο απλό;
- Αναγνωρίζετε κοινά σημεία ανάμεσα στον εαυτό σας και τον Κάντορ;
Πιθανόν να μοιάζουμε στην τρέλα...! Πάντως πιστεύω ότι η τρέλα είναι η χειρότερη ασθένεια που υπάρχει, διότι ο πόνος είναι εσωτερικός και αβάσταχτος. Δεν είναι παράδοξο το γεγονός ότι ο ίδιος άνθρωπος που διατύπωσε τη Θεωρία των Συνόλων έπασχε από ψυχολογικά προβλήματα; Δεν πιστεύω ότι υπάρχει κάποια σύνδεση ανάμεσα στα μαθηματι κά και την τρέλα. Ο Κάντορ έλεγε ότι η ουσία των μαθηματικών είναι η ελευθερία.
- Θεωρείτε ότι υπάρχει σχέση ανάμεσα στην απόλυτη λογική και την παράνοια;
Η εμμονή στην απόλυτη λογική μπορεί να γίνει παράνοια. Η απόλυτη λογική μπορεί να γίνει παρανοϊκή, όχι τα μαθηματικά.
- Είναι γνωστό ότι σας ενδιαφέρει η πολιτική. Είστε αισιόδοξος για το μέλλον; Πιστεύετε ότι ο Νικολά Σαρκοζί ανήκει στη σειρά των μεγάλων πολιτικών που από παράδοση έχει δημιουργήσει η Γαλλία;
Είμαι αισιόδοξος για τις μικρές ομάδες πολιτών που δημιουργούνται μέσω του Ιντερνετ σε διάφορες χώρες. Πιστεύω ότι αυτή η πολιτική θα αποκτά όλο και μεγαλύτερη σημασία. Πάντως αναρωτιέμαι γιατί ο λαός δεν επαναστατεί. Πιστεύω ότι ο Σαρκοζί έκανε μια συντηρητική επανάσταση όπως η Θάτσερ και νομίζω ότι τα κατάφερε. Αυτή η πολιτική είναι που έχει δημιουργήσει την κρίση σήμερα.
- Πώς βλέπετε το μέλλον της Ευρώπης;
Είμαι αντίθετος με την Ευρώπη και στο τελευταίο δημοψήφισμα που έγινε στη Γαλλία ψήφισα κατά της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Πιστεύω ότι σήμερα η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι κατά του λαού. Για ποιαν Ευρώπη μιλάμε; Η Ευρώπη έχει γίνει σαν ένας κακός αστυφύλακας, που μαστιγώνει και δεν αφήνει την κυβέρνηση να κάνει αυτό που θέλει. Και η αριστερά; Είμαι θυμωμένος με την αριστερά γιατί σήμερα ακολουθεί δεξιά πολιτική, ενώ η δεξιά δεν είναι αριστερά και επομένως
ΠΑΣΑΜΙΧΑΛΗ ΕΛΠΙΔΑ, Ελεύθερος Τύπος, Πέμπτη, 30.10.08
No comments:
Post a Comment