Monday, October 27, 2008

Η Ελλάδα τιμώμενη χώρα στην 54η έκθεση βιβλίου του Βελιγραδίου

Η Ελλάδα θα είναι η τιμώμενη χώρα στην 54η έκθεση βιβλίου, που θα πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο του 2009 στο Βελιγράδι. Κατά την τελετή λήξης της 53ης έκθεσης, ο πρέσβης της Ιαπωνίας (τιμώμενη χώρα στη φετινή έκθεση) παρέδωσε το «ανοιχτό βιβλίο» στον Πρέσβη της Ελλάδας στη Σερβία.

Ο Έλληνας πρέσβης, Χρίστος Παναγόπουλος, ευχαρίστησε τη διεύθυνση της έκθεσης βιβλίου και το υπουργείο Πολιτισμού της Σερβίας, επισημαίνοντας ότι «η διάκριση αυτή θα συμβάλει για την ανάπτυξη των πολιτιστικών σχέσεων των δύο χωρών που υστερούν σε σύγκριση με τις πολιτικές και οικονομικές σχέσεις». Tόνισε επιπλέον ότι «όταν ανοίγει ένα βιβλίο, ανοίγει ένας νέος κόσμος» και εξέφρασε την βεβαιότητα ότι οι ιστορικοί δεσμοί των δύο λαών θα εκφραστούν και στον τομέα του πολιτισμού.

Ο Έλληνας πρέσβης, επισημαίνοντας το ενδιαφέρον της Ελλάδας για την ανάπτυξη των πολιτιστικών σχέσεων με τη Σερβία, αναφέρθηκε στην ίδρυση, στο Βελιγράδι, Εστίας του ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού και στην ανακαίνιση του πύργου «Νεμπόισα», όπου θανατώθηκε ο Ρήγας Φεραίος και έχει ιδιαίτερη ιστορική σημασία για τους Έλληνες.

Η έκθεση βιβλίου στο Βελιγράδι αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα πολιτιστικά γεγονότα στη Σερβία. Την 53η έκθεση φέτος επισκέφτηκαν 147.000 άτομα.

No comments: