Friday, October 17, 2008

Ο Γεώργιος Δροσίνης


http://www.perizitito.gr/images/A/6004.jpg

Με τον Γεώργιο Δροσίνη (1859-1951) κάνει πρεμιέρα μεθαύριο η σειρά εκπομπών που παρουσιάζει τους σημαντικότερους Ελληνες συγγραφείς «Εποχές και συγγραφείς» (ΕΤ-1, 18.00).

Στην εκπομπή, σε σκηνοθεσία και έρευνα του Τάσου Ψαρρά, ακούγεται ο Γεώργιος Δροσίνης σε μια μοναδική ηχογράφηση του Ηλία Βενέζη το 1949 να απαγγέλλει ποιήματά του, να διηγείται ιστορίες και να σχολιάζει πρόσωπα της πολιτικής και πολιτιστικής ζωής.

Ο Γεώργιος Δροσίνης γεννήθηκε στην Αθήνα (1859), φοίτησε στη Νομική της Αθήνας, αργότερα μεταγράφηκε στη Φιλοσοφική και το 1885 έφυγε στη Γερμανία για να σπουδάσει Ιστορία της Τέχνης και Φιλολογία.

Οι πρώτες ποιητικές συλλογές «Ιστοί αράχνης» (1880) και «Σταλακτίται» (1881) δείχνουν ήδη τον χαρακτήρα της ποίησής του. Τα πρώτα ποιήματα του Δροσίνη μελοποιήθηκαν από συνθέτες όπως ο Λαμπελέτ, ο Λαυράγκας, ο Καλομοίρης. Ιδιαίτερα αγαπητή υπήρξε η «Ανθισμένη αμυγδαλιά», ένα τραγούδι που επιβιώνει μέχρι σήμερα.

Εκτός από την ποίηση ασχολήθηκε με την πεζογραφία και τη δημοσιογραφία. Υπήρξε διευθυντής του περιοδικού «Εστία» και «Εικονογραφημένη Εστία», το οποίο αναμόρφωσε και μετέτρεψε στην καθημερινή ομώνυμη εφημερίδα. Ιδιαίτερο κεφάλαιο αποτελεί η δράση του στον «Σύλλογο προς Διάδοσιν των Ωφελίμων Βιβλίων», πρωτοστάτησε στην ίδρυση της «Σεβαστοπουλείου Σχολής», σε δικό του ενδιαφέρον οφείλεται η ίδρυση της Σχολής Τυφλών και του Μουσείου Κοσμητικών Τεχνών, ενώ υπήρξε κι ένα από τα ιδρυτικά μέλη της Ακαδημίας Αθηνών.


ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 17/10/2008

No comments: