Wednesday, October 8, 2008

Σε Σέρβο συγγραφέα φέτος το βραβείο Balkanika

Στη Σερβία πήγε φέτος το βραβείο Balkanika και συγκεκριμένα στον Σέρβο συγγραφέα Βλάντισλαβ Μπάγιατς για το βιβλίο του «Χαμάμ τα Βαλκάνια». Πρόκειται για τον καθιερωμένο ετήσιο θεσμό επτά Βαλκάνιων εκδοτών και ισάριθμών κρατών (Αλβανία, Βουλγαρία, Ρουμανία, Τουρκία, Ελλάδα, που φέτος, για 11η χρονιά, πραγματοποιήθηκε στα Σκόπια.

Την ελληνική λογοτεχνία εκπροσώπησε το βιβλίο του Τάκη Θεοδωρόπουλου «Το αριστερό χέρι της Αφροδίτης» (εκδ. Ωκεανίδα) έπειτα από εισήγηση της κριτικής επιτροπής (Τιτίκα Δημητρούλια, Ελισάβετ Κοτζιά, Βαγ. Χατζηβασιλείου).

Από τον ελληνικό εκδοτικό κόσμο συμμετέχουν στο θεσμό του Balkanika οι εκδόσεις «Κέδρος», που εδώ και χρόνια μεταφράζουν και κυκλοφορούν στα ελληνικά τα βραβευμένα βιβλία. Οπως κάθε χρόνο, η κριτική επιτροπή για το τελικό αποτέλεσμα απαρτίστηκε από συγγραφείς όλων των χωρών. Την Ελλάδα εκπροσώπησε ο Δημήτρης Σωτάκης.

Από την αρχή του θεσμού μέχρι σήμερα, την ελληνική λογοτεχνία έχουν εκπροσωπήσει οι Μάρω Δούκα, Ιωάννα Καρυστιάνη, Νίκος Μπακόλας (πήρε το βραβείο το 1999), Κική Δημουλά, Νίκος Θέμελης, Βαγγέλης Χατζηγιαννίδης, Διαμαντής Αξιώτης, Μαρία Πάουελ, Μάρω Δούκα (πήρε το βραβείο το 2005 με το «Αθώοι και φταίχτες») και Ελενα Χουζούρη.

1 comment:

Lucky Archer - Λάκης Βελώτρης said...

Πρέπει να ενωθούμε με τα αρχαία μας ξαδέλφια, Αλβανούς, Ρουμανούς,
Κολχιδούς, Αρμένους, και να διώξουμε τους καταπατητάς Σλάβους. Κάψε ράσα μούσια απο μεχμεδοτράγους. Ελλάς ανήκει εις δύση, δεν χρειάζεται σλαβοκουμουνοθρησκεύματα. Ας σώσουν οι σκοπιανοί τους σέρβους. Aθως είναι σλαβοκουμουνοκλώσσα.

Μόνη Εσφιγμένου αρχηκλώσσα σλαβοκουμουνίας! Αυτού Ζητωτές Παλαμά
πρόδοσαν Ελληνισμό στον σλαβομονγολισμό με ανατολίτηκη δαιμονία
ησυχασμο και έσφαξαν αριστοκρατία Θεσσαλονίκης να ιδρυσουν
οβσηνα σλαβοκουμουνιάς! Εστησαν σπιούνο σφετεριστή Καντακουζινό
με σλαβομονγολικά στρατεύματα, αξανοίγοντας θηρες δια τουρκοκρατία.
Τοήνβης έδειξε ότι η Ζηλωτή φορολογία έπιεσε αγρότες Μικράς Ασίας
να ασπασθούν τους Τούρκους.

ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΑ ΜΟΝΑΣΤΙΡΙΑ
ΚΑΙ ΣΤΑ ΞΑΝΘΑ ΜΑΛΛΙΑ
ΚΑΙ ΓΑΛΑΝΑ ΜΑΤΙΑ
ΝΑ ΓΛΙΤΩΣΟΥΜΕ ΣΚΛΑΒΙΑ
ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΛΑΒΟΚΟΥΜΟΥΝΙΑ