Στα ελληνικά βιβλιοπωλεία έχουν ήδη καλύψει μέρος των πάγκων τα βιβλία του Ζαν Μαρί Γκιστάβ Λε Κλεζιό. Τα περισσότερα με τα πρώτα τους εξώφυλλα, αυτά με τα οποία είχαν κυκλοφορήσει πριν από πολλά χρόνια. Κάποια έχουν εμφανή τα ίχνη της κλεισούρας στις αποθήκες. Παρ’ όλα αυτά οι Ελληνες αναγνώστες δεν έχουν την περιέργεια να γνωρίσουν τα βιβλία του φετινού νομπελίστα. Οι βιβλιοπώλες της «Πολιτείας» και της «Εστίας» είναι σαφείς: «Κάποιοι τα κοιτάζουν, τα ξεφυλλίζουν, αλλά ελάχιστοι φτάνουν μέχρι το ταμείο».
Για την ακρίβεια επισημαίνουν ότι είναι μία από τις τρεις-τέσσερις περιπτώσεις συγγραφέων βραβευμένων με Νόμπελ για τους οποίους το κοινό αδιαφόρησε.
Τις επόμενες μέρες θα κυκλοφορήσει με νέα κουβερτούρα από την «Ωκεανίδα» το μυθιστόρημα «Ονίτσα», ενώ το τελευταίο του βιβλίο θα κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις «Λιβάνης», τα δικαιώματα του οποίου έκλεισε πριν από λίγες μέρες. Πάντως, σήμερα θα κυκλοφορήσει με νέο εξώφυλλο, και μάλιστα πολύ γοητευτικό, ένα από τα πλέον γνωστά βιβλία του Λε Κλεζιό με τον τίτλο «Ερημος» (εκδ. Καστανιώτης, μετ. Γιώργος Ξενάριος).
Πρόκειται για την ιστορία της Λάλα, η οποία κατάγεται από τις άγριες πολεμικές φυλές της Σαχάρας. Είναι ένα μικρό κορίτσι, που ζει σε μια παραγκούπολη, χωρίς όμως να ξεχνά την ευγενική της καταγωγή. Η έρημος και οι θρύλοι της, ο έρωτάς της για ένα νεαρό μουγγό βοσκό, η ματαιωμένη τους απόπειρα να αποδράσουν σ’ έναν δικό τους κόσμο, η εξορία της Λάλα στη Μασσαλία, όλα αυτά σκληραίνουν την ψυχή της. Ωστόσο, παρά τις περιπέτειες που περνά στην «πολιτισμένη» Δύση, η Λάλα θα καταφέρει να μη χάσει την πίστη στον εαυτό της και να μη θολώσει την αγάπη της για την πατρίδα της, τη Σαχάρα. Είναι ένα χαρακτηριστικό μυθιστόρημα για τα θέματα που απασχολούν τον Λε Κλεζιό. Για τους ανθρώπους της Αφρικής και την είσοδό τους στην πολιτισμένη Ευρώπη, για το πολιτισμικό χάσμα των δύο αυτών ηπείρων. Και βεβαίως και σ’ αυτό το βιβλίο, όπως και στα περισσότερα του Λε Κλεζιό, υπάρχει η αίσθηση του εξωτισμού και της περιπλάνησης. Από τις εκδόσεις «Καστανιώτης» κυκλοφορεί επίσης και το βιβλίο «Ντιέγκο και Φρίντα», το οποίο διηγείται την ιστορία ενός ξεχωριστού, ιδιόμορφου και μοναδικού ζευγαριού: της Φρίντας Κάλο και του Ντιέγκο Ριβιέρα.
Θα είχε ενδιαφέρον να δούμε πόσοι τελικά από τους Ελληνες αναγνώστες θα θελήσουν να γνωρίσουν ή να ξαναδιαβάσουν τον φετινό νομπελίστα. Εναν συγγραφέα που θεωρείται χαρακτηριστικό δείγμα των γαλλικών γραμμάτων, που η γραφή του όμως από πολλούς δεν θεωρείται πλέον μοντέρνα.
Παρ’ όλα αυτά είναι ένας από τους εκπροσώπους της γαλλικής (και ευρωπαϊκής) λογοτεχνίας στα ανήσυχα χρόνια της δεκαετίας του ’60.
No comments:
Post a Comment