Thursday, October 16, 2008

Πήρε Booker για το πρώτο του βιβλίο

Ηλίας Μαγκλίνης, Η Καθημερινή, Πέμπτη, 16 Oκτωβρίου 2008

Το πήρε με την πρώτη, που λένε. Ο 33χρονος Aravind Adiga, γεννημένος στην Ινδία, με το πρώτο του μυθιστόρημα, τον «Λευκό Τίγρη» (μόλις κυκλοφόρησε στα Eλληνικά από τις εκδόσεις Μοντέρνοι Καιροί) πήρε το βραβείο Booker, το σημαντικότερο, ως γνωστόν, λογοτεχνικό βραβείο στη Μεγάλη Βρετανία. Αρκεί να αναλογιστεί κανείς ότι, σύμφωνα με τους υπεύθυνους του ηλεκτρονικού βιβλιοπωλείου Amazon, με το που δημοσιεύθηκε η σύντομη λίστα, οι πωλήσεις των υποψηφίων βιβλίων αυξήθηκαν κατά 700! «Από πολλές απόψεις ήταν το τέλειο μυθιστόρημα», δήλωσε ο πρόεδρος της κριτικής επιτροπής, πρώην πολιτικός Μάικλ Πορτίλο. «Τα άλλα βιβλία με εντυπωσίασαν, αυτό όμως ήταν γροθιά στο στομάχι», πρόσθεσε.

Πρωτοεμφανιζόμενος

Ο Adiga είναι ο τέταρτος πρωτοεμφανιζόμενος συγγραφέας που αποσπά το Booker. Είχαν προηγηθεί οι Κέρι Χιουλμ (1985), Αρουντάτι Ρόι (1997) και ο Βέρνον Γκοντ (2003). Πάντως, οι άλλοι συνυποψήφιοι, με εξαίρεση τον πολύ καλό Ιρλανδό συγγραφέα Σεμπάστιαν Μπάρι, δεν ήταν τα μεγάλα ονόματα: Amitav Ghosh, Steve Toltz, Linda Grant και Philip Hensher.

Ο συγγραφέας είναι πρώην ανταποκριτής του περιοδικού Time, ενώ έχει συνεργαστεί και με τον Independent και τους κυριακάτικους Times. Οπως δήλωσε, έγραψε ένα βιβλίο που και ο ίδιος θα ήθελε να διαβάσει. «Μου αρέσουν τα βιβλία ιδεών, τα οποία σε διασκεδάζουν και σε συγκινούν». Δεν έκρυψε την έκπληξή του όταν ανακοινώθηκε ότι ήταν ο νικητής. «Το να φτάσει ένας πρωτοεμφανιζόμενος συγγραφέας στην τελική λίστα είναι σαν να το έχει κερδίσει, συνεπώς, το να πάρει και το βραβείο δεν είναι παρά ένα γενναιόδωρο μπόνους».

Χάσμα

Σαρκασμός, χιούμορ, ειρωνεία και πολιτικό σχόλιο για την Ινδία τού σήμερα (αναφορά στον τρόπο που γίνονται οι εκλογές, στην τρομοκρατική ομάδα Naxals, στο χάσμα ανάμεσα σε πλούσιους και φτωχούς), είναι μερικά από τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν τον «Λευκό Τίγρη». Σύμφωνα με τον Πορτίλο, το βιβλίο απεικονίζει και μια «σκοτεινή πλευρά της Ινδίας». «Η ιστορία δύο Ινδιών» έχει χαρακτηριστεί το βιβλίο, το οποίο, όπως τόνισε και ο ίδιος ο δημιουργός του, «πραγματεύεται το μεγάλο χάσμα ανάμεσα στους Ινδούς που τα κατάφεραν στη ζωή και σε εκείνους που βούλιαξαν. Υπάρχει κάτι υπαρξιακό στον πυρήνα του βιβλίου», υπογράμμισε ο Adiga. «Είναι μια εξερεύνηση πάνω στο πώς μπορεί κανείς να σπάσει τα δεσμά των συνθηκών μέσα στα οποία βρέθηκε - είναι μια κατάκτηση της ελευθερίας». Ο συγγραφέας αφιέρωσε μάλιστα το βραβείο «στον λαό του Νέου Δελχί». Θυμίζουμε ότι πέρα από τις μεγάλες πωλήσεις που υπόσχεται το Booker, το βραβείο συνοδεύεται και από το ποσό των 50.000 βρετανικών λιρών.

No comments: