Wednesday, October 15, 2008

Εξόριστος εδώ και εκεί


Χουάν Γκοϊτίσολο
Περιπλανώμενος συγγραφέας όπως αυτοχαρακτηρίζεται, ο Γκοϊτίσολο γεννήθηκε στη Βαρκελώνη, αλλά από το 1956 εγκαθίσταται αρχικά στο Παρίσι και από το 1996, σχεδόν μόνιμα, στο Μαρόκο. Ο τίτλος του βιβλίου του, «Εξόριστος από εδώ και από εκεί», παραπέμπει τόσο στη δική του μεταναστευτική πορεία όσο και στη ζωή των μεταναστών στα παρισινά προάστια.

Αποτελεί κατά κάποιο τρόπο συνέχεια του «Τοπία μετά τη μάχη», γραμμένο το 1982 (δεν έχει μεταφραστεί στα ελληνικά), ο πρωταγωνιστής του οποίου πεθαίνει σε μια τρομοκρατική επίθεση. Στον «Εξόριστο», επιστρέφει από το υπερπέραν, μέσω ενός υπολογιστή, και με τη βοήθεια του Διαδικτύου ερευνά τους λόγους του θανάτου του.

Το Τέρας, όπως αδίκως ονομάζεται, είναι ένας ζωντανός-νεκρός, ένας επίδοξος τρομοκράτης, αλλά και ένας φτωχοδιάβολος που περιπλανάται στη γειτονιά του Σεντιέ -όπου έζησε αυτός όπως και ο συγγραφέας- αναζητώντας εξηγήσεις.

Το περιεχόμενο του μυθιστορήματος δεν βοηθά τον αναγνώστη που έχει συνηθίσει να επιλέγει ανάμεσα σε καλούς και κακούς, ανάμεσα στους καθωσπρέπει αστούς και στην τρομοκρατία. Σε αυτό το μυθιστόρημα, πάνω στις ψεύτικες αξίες των σύγχρονων κοινωνιών που γνωρίζουν τρομοκρατίες πολλών διαφορετικών μορφών, ο Γκοϊτίσολο εκφράζει αυτή την αμφισημία με μεγάλη αφηγηματική ικανότητα και διαβρωτικό χιούμορ.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 15/10/2008

No comments: