Wednesday, October 15, 2008

Στόχος της Μαφίας

Φωτογραφία
Ο Ρομπέρτο Σαβιάνο, συγγραφέας του βιβλίου «Γόμορρα», κρύβεται τα τελευταία χρόνια από την Καμόρα και κυκλοφορεί με σωματοφύλακες
ΡΩΜΗ. Τη δολοφονία του Ρομπέρτο Σαβιάνο, συγγραφέα του αποκαλυπτικού βιβλίου «Γόμορρα» που αναφέρεται στη δράση της ιταλικής Καμόρα, σχεδίαζε, σύμφωνα με χθεσινά δημοσιεύματα του ιταλικού Τύπου, το διαβόητο συνδικάτο του οργανωμένου εγκλήματος στη Νάπολι.

Οι ιταλικές αρχές, με επικεφαλής τον εισαγγελέα Φράνκο Ρομπέρτι, εξετάζουν πληροφορίες κατά τις οποίες η «οικογένεια» Καζαλέζι, η ισχυρότερη της Νάπολι, ήθελε νεκρό τον 29χρονο συγγραφέα ως τα Χριστούγεννα. Οι Καζαλέζι, οι οποίοι είχαν απασχολήσει πρόσφατα τις Αρχές για τον θάνατο έξι αφρικανών μεταναστών- γεγονός που αποτέλεσε αφορμή να ξεσπάσουν επεισόδια από άλλους μετανάστες-, φέρονται να είχαν περάσει από τον σχεδιασμό στην «υλοποίηση» του σχεδίου δολοφονίας του Σαβιάνο.

Πηγή των στοιχείων που έχουν στα χέρια τους οι ιταλικές αρχές είναι, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα του Τύπου, πληροφοριοδότης ο οποίος φέρεται να συνδέεται με τον φυλακισμένο σήμερα «νονό» Φρανσέσκο Σκιαβόνε, γνωστό και ως «Σαντόκαν».

Ο 29χρονος Σαβιάνο κυκλοφορεί εδώ και δύο χρόνια συνοδεία σωματοφυλάκων και είναι αναγκασμένος να κρύβεται, καθώς από το 2006 που κυκλοφόρησε στην Ιταλία το βιβλίο του «Γόμορρα» έχει δεχθεί απειλές για τη ζωή του. Στις σελίδες του- συνδυασμός λογοτεχνίας και δημοσιογραφικού ρεπορτάζ- επιχειρεί να σκιαγραφήσει το πορτρέτο της Νάπολι, μιας πόλης όπου το οργανωμένο έγκλημα διογκώνεται συνεχώς, καταγγέλλοντας τη διαπλοκή της Καμόρα σε κάθε τομέα, από τις βιοτεχνίες ρούχων ως τη διαχείριση των απορριμμάτων. Το βιβλίο του αποτέλεσε εκδοτικό γεγονός στην Ιταλία, όπου πούλησε 1,2 εκατ. αντίτυπα, ενώ έχει μεταφραστεί ως σήμερα σε 42 γλώσσες.

Η κινηματογραφική μεταφορά του βιβλίου από τον σκηνοθέτη Ματέο Γκαρόνε αναμένεται, λόγω της αμεσότητας της μεγάλης οθόνης, να έχει ακόμη μεγαλύτερη απήχηση.

No comments: