Wednesday, October 15, 2008

«Αντίο» σήμερα στη Βίτω Αγγελοπούλου

Ήταν από τις πρώτες συγγραφείς, αλλά και κριτικούς παιδικού βιβλίου στην Ελλάδα του 20ού αιώνα. Η Βίτω Αγγελοπούλου πέθανε χθες σε ηλικία 94 χρόνων και μέχρι το τέλος της ζωής της είχε πλήρη διαύγεια. «Διάβαζε, παρακολουθούσε, έγραφε. Βέβαια τα τελευταία δύο χρόνια δεν πολυέβγαινε από το σπίτι», λέει στην «Κ» ο Βαγγέλης Ηλιόπουλος, συγγραφέας παιδικών βιβλίων.

Η Βίτω Αγγελοπούλου υπηρέτησε με πολλούς τρόπους το παιδικό βιβλίο. Ένας από αυτούς ήταν και η συνεργασία της με την «Κ» από το 1974 ώς το 1996. Έχει γράψει για όλα τα βιβλία που απευθύνονται σε μικρά και μεγάλα παιδιά: μυθιστορήματα, βιβλία τέχνης, βιβλία γνώσεων. Τις κριτικές της τις συγκέντρωσε στην έκδοση «Τα βιβλία των παιδιών μας» (εκδ. Πατάκης), ενώ βιβλία της κυκλοφορούν από τις εκδόσεις «Κέδρος», «Καλέντης», «Gutenberg», κ.ά. «Η Ακρόπολη και η ιστορία της», «Βιβλιαγάπη», «Διαλέγουμε βιβλία για τα παιδιά μας», κ.ά.

Ήταν επίτιμη πρόεδρος του Κύκλου Παιδικού Βιβλίου.

Σήμερα στις 4 το απόγευμα, στο Νεκροταφείο του Ζωγράφου, θα αποχαιρετίσουν τη Βίτω Αγγελοπούλου ο γιος της Βένιος και οι άνθρωποι που ασχολούνται τα τελευταία χρόνια με το παιδικό βιβλίο.

No comments: