Ένας από τους σπουδαιότερους αρχαιολόγους της εποχής μας, ο Σουηδός καθηγητής και ακαδημαϊκός Πoλ Εστρομ (Οστρεμ η σωστή προφορά του ονόματός του), ο ανασκαφέας της μυκηναϊκής ακρόπολης της Μιδέας στην Αργολίδα και των Αλυκών στη Λάρνακα της Κύπρου, έφυγε από τη ζωή πλήρης ημερών, έργου, τιμών και διεθνούς αναγνώρισης.
Παθιασμένος αρχαιολόγος και μεγάλος φιλέλληνας, έχει γράψει ότι «η ελληνική χώρα, Ελλάδα και Κύπρος, είναι η δεύτερη πατρίδα μας...»
Γόνος πλούσιας οικογένειας, έγινε καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας και Πολιτισμών της Αρχαιότητας στο Πανεπιστήμιο Γκέτεμποργκ της Σουηδίας, αν και ασχολήθηκε ιδιαίτερα με την ύστερη Εποχή του Χαλκού σε Πελοπόννησο και Κύπρο.
Έκανε πλήθος ερευνών σε Ελλάδα, Κύπρο και Ιταλία, με κορυφαίες τις ανασκαφές στα Δενδρά της Μιδέας (όπου μαζί με τον Ν. Βερδελή έφεραν στο φως τη μοναδική και πλήρη χάλκινη πανοπλία), στη μυκηναϊκή ακρόπολη της Μιδέας της Αργολίδας, στην Αλυκή της Κύπρου και στην Ετρουρία της Ιταλίας.
Ανακαλύπτοντας ότι δεν υπήρχε εκδοτικός οίκος για επιστημονικά αρχαιολογικά έργα, ίδρυσε στη δεκαετία του 60 τις «Εκδόσεις Paul Αstrom», οι οποίες εξέδωσαν περισσότερα από 270 τόμους αποκλειστικά και μόνο για τον αιγαιακό και τον κυπριακό κόσμο διά μέσου των αιώνων (από τα προϊστορικά χρόνια μέχρι την εποχή μας).
Υπηρέτησε ως διευθυντής του Σουηδικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου στην Αθήνα και στη Ρώμη και είναι ο πρώτος που εισήγαγε στην αρχαιολογική έρευνα τη χρήση των μαγνητομέτρων».
No comments:
Post a Comment