Wednesday, October 15, 2008

«Δηλώστε και σώστε»...

Ανακοίνωση για το νομικό καθεστώς που διέπει τα παλιά βιβλία εξέδωσε το υπουργείο Πολιτισμού, μετά το σάλο που έχει ξεσπάσει από τις εφόδους της αστυνομίας σε βιβλιοθήκες ιδιωτών και τις συλλήψεις.

Αναφέρεται, ότι ο αρχαιολογικός νόμος (3028/02) προστατεύει «μόνον τα Λειτουργικά» βιβλία από το 1453 - 1830. Ωστόσο, βρίσκεται ακόμη σε ισχύ υπουργική απόφαση του 1991 που κηρύσσει «ως καλλιτεχνικά και ιστορικά διατηρητέα όλα τα εκκλησιαστικά κειμήλια και εν γένει θρησκευτικά έργα», συμπεριλαμβανομένων χειρογράφων και βιβλίων, επίσης κατά το παραπάνω χρονικό διάστημα. Επιπλέον, χειρόγραφα, χάρτες, παρτιτούρες και βιβλία, παλαιότερα των 100 ετών, προστατεύονται από το κοινοτικό δίκαιο.

Όλα αυτά όμως, λέει το ΥΠΠΟ, «κατ' ουδένα τρόπο περιορίζουν τη δυνατότητα διακίνησης παρόμοιων εκκλησιαστικών και θρησκευτικών έργων εντός του Κοινοτικού Χώρου, αποτελούν όμως περιορισμό για την καταστροφή ή την εξαγωγή τους, περίπτωση βέβαια που δεν αφορά στους βιβλιόφιλους, οι οποίοι με μία απλή δήλωσή τους στην αρμόδια Εφορεία Αρχαιοπωλείων και Ιδιωτικών Αρχαιολογικών Συλλογών κατοχυρώνουν την ιδιοκτησία τους, αλλά και εξασφαλίζονται έναντι κλοπής τους».

No comments: