Tuesday, June 1, 2010

Πέθανε ο σοβιετικός ποιητής Αντρέι Βοζνεσένσκι, «παιδί» της ρωσικής πρωτοπορίας


Σε ηλικία 77 ετών

Ο 
ποιητής της ρωσικής πρωτοπορίας Αντρέι Βοζνεσένσκι
Ο ποιητής της ρωσικής πρωτοπορίας Αντρέι Βοζνεσένσκι (Φωτογραφία:  Associated Press)
  • Μία μεγάλη μορφή της ρωσικής πρωτοπορίας, ο σοβιετικός ποιητής Αντρέι Βοζνεσένσκι, που θεωρείται «πνευματικό παιδί» του μεγάλου Μπόρις Πάστερνακ, έφυγε την Τρίτη από τη ζωή σε ηλικία 77 ετών στη Μόσχα. Τα τελευταία χρόνια του βίου του, ο Βοζνιεσένσκι είχε απομονωθεί, λόγω ασθένειας. Σύμβολο της γενιάς του στη δεκαετία του '60, που ενισχύθηκε από τον τότε ηγέτη της Σοβιετικής Ένωσης Νικήτα Χρουστσόφ, ο οποίος έβγαλε τη χώρα από τον σταλινισμό και την παντοκρατορία του «σοσιαλιστικού ρεαλισμού», ο Βοζνεσένσκι κατηγορήθηκε στη συνέχεια από τον ίδιον τον ηγέτη για «αντικομματικές και αντισοβιετικές θέσεις». 
  • Θεωρούμενος ως φυσικός διάδοχος του Μπόρις Πάστερνακ, ο οποίος είχε ξεχωρίσει και επαινέσει τους στίχους του το 1947, ο Βοζνεσένσκι, που αρχικά σπούδασε αρχιτεκτονική και κατόπιν ασχολήθηκε με τη ζωγραφική, προτού στραφεί στην ποίηση, δέχθηκε έντονες επιρροές από τον Βλαντίμιρ Μαγιακόφσκι και αναδείχθηκε σε κορυφαία προσωπικότητα της πρωτοπορίας, που γνώριζε να συνταιριάζει τις καινοτόμες και επαναστατικές ιδέες με τους κανονισμούς του καθεστώτος. «Η είσοδός σου στη λογοτεχνία ήταν αστραπιαία και θυελλώδης. Χαίρομαι που έζησα για να τη δώ» είχε δηλώσει ο Μπόρις Πάστερνακ, που ζούσε ήδη απομονωμένος στο εξοχικό του από το καθεστώς, όταν σε ηλικία 14 ετών ο Βοζνεσένσκι τού έστειλε τα ποιήματά του για να τα αποτιμήσει. 
  • Συγγραφέας 20 περίπου βιβλίων και λιμπρετίστας της πρώτης σοβιετικής ροκ-όπερας, «ο Βοζνεσένσκι έβγαλε τη ρωσική γλώσσα από τη σοβιετική φυλακή», τόνισε ο συγγραφέας Βικτόρ Γεροφέγιεφ στο πρακτορείο Ria-Novosti. «Τα ποιήματα και η πρόζα του ήταν ένας ύμνος στην ελευθερία, τον έρωτα, τη γενναιότητα και την ειλικρίνεια» τονίζει στη συλλυπητήρια επιστολή του ο πρωθυπουργός Βλαντίμιρ Πούτιν. [Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γαλλικό]

No comments: