Tuesday, June 8, 2010

Στο φως αδημοσίευτα έργα του συγγραφέα του «Millennium»

  • Στο φως ήρθαν αδημοσίευτα έργα του Στιγκ Λάρσον, του Σουηδού συγγραφέα αστυνομικών μυθιστορημάτων που πέθανε πριν δει να εκδίδεται η τριλογία Millenium, που έγινε παγκόσμια επιτυχία.


«Το περιοδικό Jules Verne Magazine μας έστειλε υλικό από ένα μικρό αρχείο, στο οποίο συμπεριλαμβάνονταν χειρόγραφα του συγγραφέα Στιγκ Λάρσον, που δεν δημοσιεύθυκαν ποτέ», ανακοίνωσε η αναπληρώτρια πρόεδρος της εθνικής βιβλιοθήκης της Σουηδίας, Μαγκνταλένα Γκραμ.
Τα χειρόγραφα χρονολογούνται από το 1970 όταν ο Λάρσον ήταν 17 ετών. Ο νεαρός συγγραφέας είχε γράψει διάφορα διηγήματα και μυθιστορήματα επιστημονικής φαντασίας και τα είχε στείλει σε διάφορα περιοδικά με την ελπίδα ότι κάποιος θα τα δημοσίευσε. Η κ. Γκραμ ανέφερε ότι η εθνική βιβλιοθήκη γνώριζε για τα χειρόγραφα, αλλά δεν είχε ψάξει στο αρχειακό υλικό, ενώ τόνισε ότι θα εξαρτηθεί από τον πατέρα και τον αδελφό του Στιγκ Λάρσον, που έχουν τα πνευματικά δικαιώματα, αν θα δημοσιευθούν ή όχι τα άγνωστα έργα. Τους συμβούλευσε ωστόσο, ότι θα πρέπει να το σκεφτούν καλά, πριν δώσουν τη συγκατάθεσή τους για δημοσίευση, καθώς θα μπορούσαν να ζημιώσουν τη φήμη του συγγραφέα.
Η τριλογία Millenium εξελίχθηκε σε φαινόμενο στη Σουηδία και το εξωτερικό και μεταφράστηκε σε περισσότερες από 30 γλώσσες, γυρίστηκε σε ταινίες στη Σουηδία, ενώ ετοιμάζονται και οι αντίστοιχες μεταφορές από το Χόλιγουντ. Η δημοφιλία του Millenium έρχεται σε αντίθεση με την τραγική μοίρα του συγγραφέα. Ο Λάρσον εργαζόταν σαν δημοσιογράφος στη Στοκχόλμη πριν γράψει τα βιβλία και δεν έζησε αρκετά για να δει τη μεγάλη επιτυχία τους. Πέθανε το Νοέμβριο του 2004, σε ηλικία 50 ετών από καρδιακή προσβολή, ένα χρόνο πριν δημοσιευθεί το πρώτο βιβλίο. [www.kathimerini.gr με πληροφορίες από AFP]

No comments: