- Μανώλης Πιµπλής, TA NEA, Πέμπτη, 10 Ιουνίου 2010
- Ο Εντµουντ Κήλυ ήταν 23 χρονών όταν πήγε στον Γιώργο Σεφέρη και του ζητούσε διευκρινίσεις, επειδή κάπου τον µπέρδευε η έλλειψη σηµείου στίξης. Η Μαρώ Σεφέρη, από το άλλο δωµάτιο φώναξε: «Βάλε βρε Γιώργο ένα κόµµα να διευκολύνεις το παιδί!»
- «Το Αναπλάθοντας τον Παράδεισο είναι από τα πιο σηµαντικά βιβλία που έχουν γραφτεί για τη νεώτερη Ελλάδα από ξενόγλωσσο συγγραφέα», είπε για το γνωστό βιβλίο του νεοελληνιστή συγγραφέα Εντµουντ Κήλυ ο πανεπιστηµιακός, ποιητής και κριτικός λογοτεχνίας Νάσος Βαγενάς. Βέβαια, το «ξενόγλωσσος» είναι µάλλον κάτι σχετικό. Οπως είπε στην ίδια, τιµητική για τον Εντµουντ Κήλυ εκδήλωση στο Μουσείο Μπενάκη ένας άλλος πανεπιστηµιακός και συγγραφέας, ο Γιώργης Γιατροµανωλάκης, ο Κήλυ είναι στην πραγµατικότητα «Ελληνας µιας ιδιάζουσας ελληνικής διασποράς». Και αυτό όχι µόνο επειδή παντρεύτηκε Ελληνίδα, µιλάει εξαιρετικά ελληνικά, έχει σπίτι εδώ και διαθέτει όλα τα τυπικά γνωρίσµατα ενός κατ επιλογήν Ελληνα, αλλά και για κάποιον σπουδαιότερο λόγο: ενώ ο πατέρας του και ο αδελφός του υπήρξαν αµερικανοί διανοούµενοι διπλωµάτες που υπηρέτησαν για χρόνια στην Ελλάδα, εκείνος επέλεξε, όπως εύστοχα παρατήρησε ο Γιώργης Γιατροµανωλάκης, άλλο δρόµο: αντί να αναπαραγάγει το οικογενειακό µοντέλο, έγινε άλλου τύπου πρεσβευτής, της Ελλάδας αυτή τη φορά και του πολιτισµού της. «Αµισθί και διά βίου επέλεξε να ερµηνεύει, να µεταφράζει, να εκδίδει και να διαδίδει την ελληνική ποίηση του 20ού αιώνα». Στην εκδήλωση, πλην των προαναφερθέντων, µίλησαν ο διευθυντής του Μουσείου Μπενάκη Αγγελος Δεληβορριάς, ο ακαδηµαϊκός συγγραφέας - Θανάσης Βαλτινός, ο ποιητής Ντίνος Σιώτης, ο ποιητής και βιβλιογράφος Δηµήτρης Δασκαλόπουλος.
- «Μαζί µε τους Χένρι Μίλερ, Λόρενς Ντάρελ, Πάτρικ Λι Φέρµορ, Φίλιπ Σέραρντ, Κέβιν Αντριους, Τζον Φάουλς, ο Εντµουντ Κήλυ φέρνει έναν νέο φιλελληνισµό που θαυµάζει λιγότερο το ένδοξο παρελθόν και περισσότερο το ταπεινό παρόν της Ελλάδας», είπε ο Νάσος Βαγενάς. «Αντίθετα όµως µε τους Μίλερ και Ντάρελ, ο Κήλυ έχει πλήρη επίγνωση και των στοιχείων της κόλασης που εµπεριέχει η ελληνική εµπειρία, όπως δείχνει και το βιβλίο του Φόνος στον Θερµαϊκό που αναψηλαφεί την υπόθεση Πολκ. Βιβλίο σηµαντικό και για τη διείσδυση στην ψυχολογία των προσώπων που εµπλέκονται. Ενα non fiction novel που πιστεύω ότι αποτελεί διλογία µαζί µε το Αναπλάθοντας τον Παράδεισο».
Wednesday, June 9, 2010
Εντµουντ Κήλυ: «Πρεσβευτής της Ελλάδας αµισθί και διά βίου»
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment