Εκδοτών διαφορές και αντιπαραθέσεις
- Αγεφύρωτες είναι πλέον οι διαφορές στον εκδοτικό κλάδο και εντείνονται με την οικονομική κρίση, αλλά η βασική τους αιτία είναι αντικειμενική και προέρχεται από τη συγκέντρωση και συγκεντροποίηση κεφαλαίου και στο συγκεκριμένο κλάδο, με αποτέλεσμα την όλο και μεγαλύτερη κυριαρχία μεγάλων εκδοτικών και την ασφυκτική πίεση, έως εξαφάνιση, των μικρών και μεσαίων εκδοτών.
- Ωστόσο, αυτήν την αιτία την κρύβουν οι πλειοψηφίες των συλλογικών φορέων των εκδοτών και οι μεγαλοεκδότες που αποφάσισαν να απέχουν από τις υπαίθριες εκθέσεις βιβλίου στην Αθήνα, ως μέσο «πίεσης» προς τα σωματεία του χώρου, δήθεν για να αναβαθμίσουν τις εκθέσεις και να «ενωθούν». Ετσι, δεν συμμετείχαν στην πρόσφατη έκθεση του Συλλόγου Εκδοτών Βιβλίου Αθηνών (ΣΕΒΑ) στο Ζάππειο, ενώ προσανατολίζονται και σε αποχή από τη Διεθνή Εκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης.
- Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι το «όλοι εναντίον όλων»: Οι μεγαλοεκδότες εναντίον των μικρομεσαίων και οι τελευταίοι μεταξύ τους, δίχως να προσανατολίζουν το μεγάλο αριθμό μικρομεσαίων εκδοτών για ένα ουσιαστικό διεκδικητικό πλαίσιο. Αυτό φάνηκε στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου του ΣΕΒΑ, όσον αφορά στο Εθνικό Κέντρο Βιβλίου, στις εκθέσεις και στο πώς η κρίση χτυπά το βιβλίο. Ωστόσο, η συνέντευξη κατέληξε σε οξείες αντιπαραθέσεις με τους παριστάμενους εκπροσώπους άλλων φορέων και της λεγόμενης «ομάδας» των εκδοτών που απέχουν. Αντιπαραθέσεις που δεν ανέδειξαν την ουσία του προβλήματος. Με την παρέμβαση του Θ. Ψυχογιού (σ.σ. εκ της «ομάδας») προκύπτει ότι οι μεγαλοεκδότες θέλουν συλλογικούς φορείς που θα διοικούνται από... «συνδικαλιστικό μάνατζμεντ», που θα έχει ουσιαστικά διεκπεραιωτικό ρόλο.
- Ο πρόεδρος του ΣΕΒΑ, Λ. Ρινόπουλος, είπε ότι η «ομάδα» δε δέχτηκε την πρόταση για δημιουργία επιτροπής διοργάνωσης εκθέσεων και την κατηγόρησε για «διγλωσσία», αφού συμμετέχει σε εκθέσεις στην επαρχία. Οσο για την κρίση, ο ΣΕΒΑ δεν ήταν σε θέση να παραθέσει στοιχεία, αναφέροντας μόνο την πτώση των πωλήσεων κατά 20% , στην οποία περιλαμβάνονται και... τα χαρτοβιβλιοπωλεία. Ζήτησε επίσης κρατική ενίσχυση της ελληνικής βιβλιοαγοράς, μέσω προβολής του βιβλίου από το ΥΠΠΟ-Τ και ίδρυσης σχολικών βιβλιοθηκών. [ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ,
No comments:
Post a Comment