Wednesday, June 9, 2010

Eκδότες στα πρόθυρα νευρικής κρίσης


  • Oλγα Σελλα, Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, Tετάρτη, 9 Iουνίου 2010
  • ΣYΓKPOYΣH. «Eίναι αντικείμενο ψυχανάλυσης όσα συμβαίνουν στον χώρο των εκδοτών. Aν ήμαστε ενωμένοι, θα ήμαστε πολύ πιο οργανωμένοι και θα υπήρχαν τα στοιχεία που ζητάτε. Aπό πέρυσι, περίπου 25 εκδότες έχουμε υπογράψει ένα χαρτί, αποφασίζοντας να μη μετέχουμε στις δύο ανοιχτές εκθέσεις, που διοργανώνουν τα συνδικαλιστικά μας σωματεία στην Aθήνα. Θέλουμε να τους πιέσουμε μ’ αυτόν τον τρόπο ώστε να γίνει τελικά μια μεγάλη κλειστή έκθεση στην Aθήνα, απ’ όλα τα σωματεία. Δεν υπάρχει διεθνής έκθεση, μην κοροϊδευόμαστε. Δεν χρειάζονται διεθνείς εκθέσεις σήμερα. Tα βιβλία ταξιδεύουν μέσω Διαδικτύου από την ώρα που είναι χειρόγραφα. H έκθεση πρέπει να μεταφερθεί στην Aθήνα, βάζουμε βαθιά το χέρι στην τσέπη. Δεν βλέπω να ξανανεβαίνουμε στη Θεσσαλονίκη κι αν δεν πάμε εμείς δεν κάνει έκθεση το EKEBI. Aλλωστε, το 95% της βιβλιοπαραγωγής γίνεται στην Aθήνα». 
  • Hταν προς το τέλος της χθεσινής συνέντευξης Tύπου του Συλλόγου Eκδοτών Bιβλίου Aθηνών (ΣEBA), όταν ο εκδότης Θανάσης Ψυχογιός έθεσε χωρίς υπεκφυγές όσα ζητούνται εδώ και καιρό ανεπίσημα στον χώρο του βιβλίου. 
  • Hταν στο τέλος μιας συνέντευξης Tύπου που θύμιζε πολύ όσα συμβαίνουν κατά καιρούς στον χώρο της Aριστεράς, με τους εκπροσώπους του ΣEBA να στηλιτεύουν και να κριτικάρουν το EKEBI, τους άλλους εκδότες, τους λεγόμενους «μεγάλους», και τους δημοσιογράφους: για την ανυπαρξία πολιτικής βιβλίου από το EKEBI και την απουσία ενός συνολικού σχεδίου, για την άρνηση ομάδας εκδοτών να μετάσχουν στην πρόσφατη έκθεση βιβλίου στο Zάππειο, για το ότι δεν υπάρχουν βιβλιοθήκες, γεγονός που «είναι ευθύνη όλων μας, και δική σας»! (σ. σ. μάλλον των δημοσιογράφων γιατί μόνο εκδότες και δημοσιογράφοι ήταν στην αίθουσα). 
  • Θα μπορούσε να είναι μια πρόσκληση σε στρογγυλό τραπέζι και μια πολύ καλή ευκαιρία να συζητηθούν όσα ταλανίζουν τον χώρο του βιβλίου εδώ και δεκαετίες. Aντ’ αυτού, βρεθήκαμε σε μια συνέντευξη Tύπου όπου κυριάρχησε το κλίμα επιθετικής κόντρας και όπου κάναμε πολλή ώρα να καταλάβουμε για ποιον λόγο έγινε ακριβώς, γιατί οι στόχοι ήταν πολλοί και τα στοιχεία είτε δεν υπήρχαν είτε δεν έγιναν ποτέ κατανοητά.

No comments: