66 σύγχρονοι εικαστικοί δηµιουργοί «εισβάλλουν» στη βιβλιοθήκη του
Της Μαίρης Αδαµοπούλου, TA NEA: Δευτέρα 7 Ιουνίου 201
Διπλωµάτης, λόγιος, µανιώδης συλλέκτης βιβλίων, ο Ιωάννης Γεννάδιος άφησε πίσω του µία από τις πλουσιότερες και σηµαντικότερες βιβλιοθήκες γεµάτη θησαυρούς στην καρδιά της Αθήνας. Τα πολλά διαφορετικά πρόσωπά του αναζητούν 78 χρόνια µετά τον θάνατό του 66 σύγχρονοι εικαστικοί δηµιουργοί. Και τα παρουσιάζουν στο «σπίτι» του Ιωάννη Γεννάδιου _ τη βιβλιοθήκη του _ δίπλα στους χιλιάδες σπάνιους τόµους που βρίσκονται στα ράφια.
- «Είναι µια ευκαιρία να ανοίξει η βιβλιοθήκη στο ευρύ κοινό», λέει στα «ΝΕΑ» η διευθύντρια της Γενναδείου, Μαρία Γεωργοπούλου, µε πρωτοβουλία της οποίας και του διοικητικού συµβουλίου των φίλων της βιβλιοθήκης σχεδιάστηκε η έκθεση. «Πολλοί, ιδιαιτέρως µετά την 11η Σεπτεµβρίου, βλέπουν την πύλη στην είσοδο και φοβούνται να περάσουν το κατώφλι, καθώς θεωρούν πως είναι ένας χώρος που απευθύνεται σε ακαδηµαϊκούς. Παράλληλα είναι και µια ευκαιρία οικονοµικής ενίσχυσης της βιβλιοθήκης, καθώς θα µας διατεθεί µέρος των εσόδων από τις πωλήσεις των έργων».
- Κόκκινο της φωτιάς «ντύνει» τους γλυπτούς αναγνώστες του Γιώργου Λάππα. Ενα χρυσό _ από ξύλο και πορσελάνη _ σκήπτρο σχολιάζει µε χιούµορ τον «ιερατικό» ρόλο του Γεννάδιου ως εκπροσώπου του γένους, της θρησκείας, της πολιτικής και της επιστήµης διά χειρός Αγγελου Παπαδηµητρίου. Με βελόνα και κλωστή κεντά στον καµβά τον Γεννάδιο και τη σύζυγό του Ανθή ο Δηµήτρης Σκουρογιάννης. Στην ακτή βγάζει µια από τις κολυµβήτριές της η Μαρία Φιλοπούλου και ως γλυπτό την αφήνει στην παραλία να βυθιστεί στον κόσµο της ανάγνωσης. Τα σπάνια βιβλία της βιβλιοθήκης που ίδρυσε ο ίδιος στα Κύθηρα συνθέτουν το περιβάλλον που στήνει ο Μανώλης Χάρος, ενώ δεν λείπουν και τα πορτρέτα του Ιωάννη Γεννάδιου, όπως εκείνο που υπογράφει ο Σάββας Γεωργιάδης.
- «Σχεδιάσαµε την έκθεση µε επίκεντρο το σπάνιο πολιτισµικό κληροδότηµα του Ιωάννη Γεννάδιου και στόχο τον γόνιµο διάλογό του µε τη σύγχρονη εικαστική δηµιουργία», επισηµαίνει η ιστορικός τέχνης και επιµελήτρια της έκθεσης Ιρις Κριτικού. «Αφετηρία για τους καλλιτέχνες υπήρξε η φυσική και πνευµατική οντότητα του ίδιου του Γεννάδιου, η πολυσχιδής πολιτική, πολιτισµική και κοινωνική δράση του, η διπλή του υπόσταση, τα διαφορετικά πεδία του συλλεκτικού και βιβλιοφιλικού ενδιαφέροντός του που εκτείνονται από τη συλλογή πολύτιµων πρώτων εκδόσεων ώς τη συλλογή περιηγητικών και φιλελληνικών τόµων και χαρακτικών, αλλά κυρίως η εκτός των ορίων αγάπη του για τα βιβλία και η ίδια η ιδέα της Βιβλιοθήκης ως πεµπτουσία του οράµατός του και πολύτιµο συµπύκνωµα της προσφοράς του».
Οι θησαυροί
- Η βόλτα όµως ώς τη Γεννάδειο _ µε τον ήσυχο και περιποιηµένο κήπο της _ δεν θα φέρει τους επισκέπτες σε επαφή µόνο µε τα έργα τέχνης, αλλά και µε τους µοναδικούς θησαυρούς που κρύβονται στα ράφια της. Η µαγιά που άφησε πίσω του ο διπλωµάτης και συλλέκτης _ 26.000 τόµοι _ σήµερα έχει υπερβεί τους 116.000 τίτλους. Ανάµεσά τους µπορεί να ανακαλύψει κάποιος τα ηµερολόγια και τις επιστολές του Ερρίκου Σλήµαν, ανασκαφέα της Τροίας και των Μυκηνών. Προσωπικά αντικείµενα του Λόρδου Βύρωνα. Εκατοντάδες υδατογραφίες του Εντουαρντ Λιρ, που αποτυπώνουν το ελληνικό τοπίο την περίοδο 1848-1864. Καταγραφές-µαρτυρίες των γεγονότων του 1821 από τον Αλή Πασά και τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη, αλλά και τα αρχεία των κατόχων του βραβείου Νοµπέλ Γιώργου Σεφέρη και Οδυσσέα Ελύτη, όπως και του αρχιµουσικού Δηµήτρη Μητρόπουλου. Την ελευθερία µέσω της γνώσης αναζητά η κοπέλα που πρωταγωνιστεί στο γλυπτό της Εριέττας Βορδώνη _ έργο που άρχισε το 2006 και ολοκληρώθηκε το 2010 µε αφορµή την έκθεση «Ο Ιωάννης Γεννάδιος και ο κόσµοςτου»
No comments:
Post a Comment