Μοναχικός και απόμακρος, δισέγγονος του θρυλικού Υδραίου αγωνιστή του 1821, ο Μίλτος Σαχτούρης εγκατέλειψε τα όνειρα των γονιών του προκειμένου να αφοσιωθεί ολοκληρωτικά στην ποίηση και τον κόσμο της. Μια ποίηση η οποία αναζήτησε το βάθος της ανθρώπινης αγωνίας μέσα από τα μικρά και τα μεγάλα της συμβάντα. "Η ποίησή του είναι μια συνεχής αυτοβιογραφία, ένα είδος υποσυνείδητου ημερολογίου, διότι ο ρόλος του ποιητή, και στους εύκολους και στους δύσκολους καιρούς είναι να γράφει αυτά που λέει η καρδιά του και το μυαλό του". Ένας άλλος “ποιητής”, ο Αλέξης Ακριθάκης, θεωρούσε ότι "στη ζωγραφική (στην οποία ο ίδιος αφοσιώθηκε με πάθος) είναι περιττά τα λόγια, ενώ στην ποίηση περιττά τα σχέδια / Κι όμως (όπως έλεγε) σχεδιάζεις ένα ποίημα / ή γράφεις μια ζωγραφική...".
Ο Ακριθάκης, αν και πολύ νεότερος από τον Σαχτούρη, πέθανε πρόωρα, αφήνοντάς μας ως παρακαταθήκη ένα μοναδικό κόσμο από αρχετυπικά σύμβολα και προσωπικές εμπειρίες με πυρήνα το αέναο ταξίδι, την περιπέτεια, τη διάχυτη διάθεση φυγής. Με την ευκαιρία λοιπόν της συμπλήρωσης 15 χρόνων από τον θάνατο του Ακριθάκη και 5 χρόνων από εκείνον του Σαχτούρη, εγκαινιάζεται στις 18 Ιουνίου στο Ιστορικό Αρχείο - Μουσείο Ύδρας, μία παράλληλη αφιερωματική, πρωτότυπη έκθεση, με τον αινιγματικό τίτλο: «Ακριθάκης-Σαχτούρης ποιος είναι ο τρελός λαγός;”.
Η νέα έκθεση στην Ύδρα αποτελείται από δύο μεγάλες εκθεσιακές ενότητες, όπου επιλεγμένα ποιήματα του Σαχτούρη και χαρακτηριστικά έργα απ' όλες τις περιόδους της ζωγραφικής του Ακριθάκη, συνυπάρχουν και αντιπαρατίθενται σ' έναν γόνιμο και εποικοδομητικό διάλογο, αναδεικνύοντας τις ομοιότητες και τις αντιστοιχίες που εντοπίζονται στο έργο τους μέσα από ποικίλες και αναπάντεχες αναφορές.
Διερευνώντας όλες τις διαστάσεις αυτής της αντιπαράθεσης, από την υποφώσκουσα ειρωνεία και τον σαρκασμό, μέχρι την τραγικότητα και την αυστηρή εσωτερικότητα που διέπουν το έργο τους, η έκθεση θα συμβάλει, όπως πιστεύουμε, σε μια διεύρυνση των εκφραστικών δυνατοτήτων εικόνας και λόγου, προσφέροντας στο κοινό την εμπειρία μιας πρωτότυπης και πιο σύνθετης ερμηνευτικής προσέγγισης.
Για να προβληθεί όσο το δυνατόν πληρέστερα η προβληματική και ο ερευνητικός χαρακτήρας αυτού του σκεπτικού, έχουν προγραμματιστεί και θα λάβουν χώρα κατά τη διάρκεια της έκθεσης διάφορες δραστηριότητες, όπως ξεναγήσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα, αναγνώσεις ποιημάτων από γνωστούς ηθοποιούς, καθώς και η προβολή των δυο μοναδικών ντοκυμαντέρ του γνωστού σκηνοθέτη Λευτέρη Ξανθόπουλου για τον ποιητή Μίλτο Σαχτούρη, με τίτλους εμπνευσμένους από τα αντίστοιχα ποιήματά του «Ο τρελός λαγός» και «Κληρονόμος πουλιών». Επίσης προσωπικότητες της τέχνης και του πνεύματος θα μιλήσουν για το έργο του Μίλτου Σαχτούρη και του Αλέξη Ακριθάκη. Την επιμέλεια του όλου προγράμματος έχει αναλάβει η ιστορικός τέχνης Μαρία Κοτζαμάνη.
- Η ενδιαφέρουσα αυτή παρουσίαση θα φιλοξενηθεί στο Μουσείο της Ύδρας έως τις 31 Ιουλίου.
No comments:
Post a Comment