Tuesday, June 22, 2010

Λογοτεχνικές (ιστο)σελίδες από το ΕΚΕΒΙ

  • Το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ) στο πλαίσιο των αφιερωμάτων σε μεγάλους Έλληνες συγγραφείς που οργανώνει κάθε χρόνο, έχει δημιουργήσει μια σειρά από επετειακούς λογοτεχνικούς ιστότοπους.
Παρουσιάζονται σήμερα ολοκληρωμένοι οι ιστότοποι για τους λογοτέχνες: Νίκο Καββαδία, Στρατή Τσίρκα, Γιάννη Ρίτσο, Νίκο Γαβριήλ Πετζίκη, Μ. Καραγάτση. Αξίζει να σημειωθεί για το ψηφιακό αρχείο «Γιάννης Ρίτσος», ότι είναι η πρώτη φορά που δημιουργείται για κάποιον συγγραφέα ένα τόσο πλήρες αρχείο, προϊόν μακρόχρονης μελέτης και έρευνας τόσο της επιμελήτριας του ιστότοπου (της φιλολόγου Αγγέλας Γιώτη) όσο και όλης της ομάδας των μελετητών και ερευνητών που απαρτίζουν την οργανωτική επιτροπή για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση του εορτασμού του Έτους Ρίτσου 2009. Τα ψηφιακά αρχεία/αφιερώματα του ΕΚΕΒΙ θα εμπλουτίζονται συνεχώς με ιστότοπους για μεγάλους λογοτέχνες που τιμήθηκαν στο παρελθόν (2005 - Γιώργος Θεοτοκάς, 2004 - Νίκος Καζαντζάκης, 2003 - Κωστής Παλαμάς, 2001 - Ανδρέας Εμπειρίκος, Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης, Γρηγόριος Ξενόπουλος, Άγγελος Σικελιανός, 2000 - Γιώργος Σεφέρης) αλλά και για τους επόμενους που θα ακολουθήσουν. Επίσης, το ΕΚΕΒΙ ψηφιοποιεί τα επετειακά λευκώματα που έχει εκδώσει για όλους τους παραπάνω λογοτέχνες και θα τα αναρτήσει στον κόμβο του (όπως το λεύκωμα για τον Γιάννη Ρίτσο που μπορείτε να το διαβάσετε εδώ).

  
  kavvadias.ekebi.gr

Νίκος Καββαδίας (1910–1975), 100 χρόνια από τη γέννησή του
χρονολόγιο, μαρτυρίες, κριτικές, βιβλιογραφία


    
tsirkas.ekebi.gr

Στρατής Τσίρκας (1911-1980), 30 χρόνια από το θάνατό του
χρονολόγιο, εργογραφία, βιβλιογραφία, κριτικές, Βιβλιοθήκη Τσίρκα

    
ritsos.ekebi.gr

Γιάννης Ρίτσος (1909-1990), 100 χρόνια από τη γέννησή του
στοιχεία βιογραφίας του ποιητή, ανθολογημένα αποσπάσματα του έργου του, συναγωγή κριτικών μελετών, συγκέντρωση βιβλιογραφικών στοιχείων που αφορούν τον βίο και το έργο του Γιάννη Ρίτσου (1990 – 2009), ποικίλο πολυμεσικό υλικό (φωτογραφικά, ηχητικά και άλλα ντοκουμέντα)

    
pentzikis.ekebi.gr

Νίκος Γαβριήλ Πετζίκης (1908-1933), 100 χρόνια από τη γέννησή του
Βιογραφία, ο λογοτέχνης (εργοβιογραφία – βιβλία περί αυτόν – αφιερώματα – μεταφράσεις), ο ζωγράφος (έργα – εκθέσεις – κατάλογος εκθέσεων)

    
karagatsis.ekebi.gr

Μ. Καραγάτσης (1908-2008), 100 χρόνια από τη γέννησή του
Χρονολόγιο, κρίσεις/μαρτυρίες/αποσπάσματα, εργογραφία, βιβλιογραφία

No comments: