Friday, June 18, 2010

Τήνος: διεθνές λογοτεχνικό σταυροδρόμι

  • Ο Ισπανός Φερνάντο Αραμπάλ τού «παράλογου» «Νεκροταφείου αυτοκινήτων», ο Γάλλος Πιερ Ασουλίν του ευπώλητου «Ξενοδοχείο Lutetia» και ο βραβευμένος Περουβιανός Σαντιάγκο Ρονκαλιόλο.
 
Ο Περουβιανός Σαντιάγκο Ρονκαλιόλιο, συγγραφέας του μυθιστορήματος «Η τέταρτη ρομφαία»  

Αυτοί είναι οι επιφανέστεροι και δημοφιλέστεροι συγγραφείς, που προσκλήθηκαν στο Πρώτο Διεθνές Λογοτεχνικό Φεστιβάλ Τήνου, που θα πραγματοποιηθεί το τριήμερο 29, 30 και 31 Ιουλίου. Συνολικά θα εμφανιστούν είκοσι επτά συγγραφείς από δεκαοκτώ χώρες, που γράφουν σε δεκατρείς διαφορετικές γλώσσες.

Την Αλβανία θα εκπροσωπήσει ο Λούαν Τζούλις. Τη Βραζιλία ο Λέντο Ιβο. Τη Βουλγαρία η Τσβετάνκα Ελένκοβα και η Γιάνα Μπούκοβα. Τον Καναδά η Αν Κάρσον. Την Κροατία ο Νταμίρ Σοντάν. Την Κύπρο οι Νίκη Μαραγκού, Μάριος Μιχαηλίδης, Γιώργος Μολέσκης, Ελλη Παιονίδου και Μεχμέτ Γιασίν. Την Ελλάδα οι Τίτος Πατρίκιος, Γιώργος Σκαμπαρδώνης, Ερση Σωτηροπούλου, Θανάσης Βαλτινός και Ζυράννα Ζατέλη. Την Ιρλανδία η Μέρι Ο'Μάλεϊ. Την Ιταλία ο Φράνκο Λόι. Το Μεξικό ο ελληνικής καταγωγής Χομέρο Αρίτζις. Την Πολωνία ο Αντάμ Ζαγκαγιέβσκι. Τη Ρωσία η Βέρα Πάβλοβα. Τη Σλοβενία ο Τομάς Σαλαμούν. Την Αμερική η Αλίσια Στόλινγκς. Τη Σερβία η Μόμα Ράντιτς.

«Ο πλούτος των διαφορετικών γλωσσών και των συγχρόνων λογοτεχνικών τάσεων ανά τον κόσμο θα γίνουν κοινό κτήμα και οι συγγραφείς θα μοιραστούν την εμπειρία τους με το κοινό, έτσι ώστε το έργο τού καθενός να αξιοποιηθεί για το κοινό καλό», είναι η φιλοσοφία που ακολούθησε η «Κοινωνία των (δε)κάτων», που οργανώνει το φεστιβάλ, με συνδιοργανωτές τους Atlantis Productions, Ιδεόγραμμα, Πανελλήνιο Ιερό Ιδρυμα Ευαγγελιστρίας Τήνου, Δήμο Τήνου, Ιδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού. Εκτός από τις αναγνώσεις και τις απαγγελίες, το πρόγραμμα περιλαμβάνει εκδηλώσεις με τοπική μουσική και χορευτικό συγκρότημα της Τήνου.

No comments: